Investing.com – Kripto para sanayisinin düzenlenmesi konusunda değerli adımlar atan Avrupa Birliği, kripto varlık düzenlemeleri yasa tasarısının en son oylamasını Nisan ayına erteledi. Lakin Avrupa Parlamentosu Ekonomik İşler Komitesi, dün kripto paraları da ilgilendiren yeni bankacılık düzenlemelerini onayladı.
Avrupa bölgesinde kripto para sanayisinin düzenlenmesi açısından geniş çaplı bir yasa tasarısı olan MiCA’nın oylaması birtakım teknik durumlardan ötürü Nisan ayına ertelendi. Buna karşılık bölgede Avrupa Parlamentosu Ekonomik İşler Komitesi, bankaların sermaye yapılarıyla ilgili bir yasa tasarısını oy çokluğuyla kabul etti.
Onaylanan yasa tasarısında bankaların, sermayelerinin en fazla %2’si kadar Bitcoin ve altcoin tutması şartı getirildi. Bu bağlamda Avrupa Parlamentosu, bankaların yeni kararlara ahenk kademesinde kimi süreksiz kuralların uygulanabileceğini de ekledi.
Avrupa Birliği, son aylarda kripto düzenlemelerine daha fazla vakit ayırmaya başladı. Buna münasebet olarak ise geçen yıldan bu yana kripto piyasalarındaki kaos ortamı olarak gösterildi. Yapılan çalışmaların ise bu kriz ortamının klâsik piyasalara bulaşmasını engelleme gayesi taşıdığından bahsedildi. Birlik, bankaların ne kadar kripto varlık tutacağını belirlemenin yanında bu varlıkların bedelini karşılayacak kâfi sermayeye de sahip olması üzere yeni bir gereklilik de ortaya koyuyor.
Avrupa bankalarının kripto para bulundurmalarıyla ilgili temeller, Avrupa Parlamentosu Ekonomik İşler Komitesi tarafından onayladı, fakat sırada tasarının Avrupa Parlamentosu tarafından onaylanma süreci var. Yılın ikinci yarısında gündeme alınacak bu karar parlamentodan da geçerse düzenlemelerinin yürürlüğe alınması için son evrede ülkelerin maliye bakanlarının onayı gerekecek.
Avrupa Birliği, kripto paraların vergilendirilmesini gündeme alıyor
Bu gelişmenin yanında Avrupa Parlamentosu, AB’nin bütçesini desteklemek için kripto paralardan vergi alınmasını da gündemine aldı. Böylelikle 2023 bütçe teklifine kripto paraların vergilendirilmesi konusu da eklendi.
Teklifin taslak raporunda Mayıs 2021’de kripto piyasa kıymetinin 2 trilyon euro’ya ulaştığına dikkat çekildi ve bu sektöreden alınacak vergilerin Avrupa Birliği bütçesine değerli bir katkı sağlayacağı görüşü iletildi. Ayrıyeten raporda kripto varlıkların etaplı olarak yeni sistemi bir ödeme ve yatırım aracı olarak kabul edildiğinden de bahsedildi.
Takip etmeniz gereken 5 finansal araç
Piyasaların hareketlendiği şu günlerde yatırımcıların aklında tek bir soru var: Hangi finansal araçları takip etmeliyiz?
Bu sorunun karşılığı için bugün saat 20.00’de webinar’ımıza davetlisiniz!
Ömer Faruk Zorbacı, “Ayı mı Boğa mı?” başlıklı yayında takip edilmesi gereken finansal araçlar hakkında ipuçları verecek.
Ücretsiz kayıt olmak için tıklayın.
Yazar: Günay Caymaz