Avrupa Merkez Bankası Kendi Dijital Parasını Çıkarabilir!

Avrupalı Birliği’nin (AB) başkanları, üç gün süren müzakereler sonucunda birliğin en kıymetli konumlarına hangi isimlerin aday gösterilmesi gerektiği konusunda muahedeye vardı. Adaylığı üzerinde uzlaşma sağlanan ve kripto topluluğunu yakından ilgilendiren isim ise Milletlerarası Para Fonu (IMF) Lideri olan Fransız Christine Lagarde oldu.

Avrupa Merkez Bankası’nın lider adayı olarak gösterilen Christine Lagarde’nin en dikkat cazibeli yanı, kripto paralara ve bilhassa yeni jenerasyon ülke kripto paralarına olan ilgisi. IMF Lideri olduğu periyotta merkez bankalarını uyarmış ve kripto paralar konusunda geç kaldıklarını söz etmişti.

Yaptığı dijital para açıklamasıyla tüm dikkatleri üzerine çekmeyi başaran Lagarde, Bitcoin ile başlayan 10 yıllık kripto para periyodunun yeni bir evreye girmesini sağladı. Lakin Avrupa Merkez Bankası’nın lideri olması durumunda oyunun kuralları daha farklı olacak.

2018 yılında Singapur’da gerçekleşen Asya Pasifik Ekonomik Birliği aktiflikleri kapsamında yaptığı açılış konuşmasında “Biraz daha açık olayım: Merkez bankaları kendi dijital paralarını çıkarmalı mı? Bir diğer deyişle hesapları direkt Merkez Bankaları tarafından oluşturulup vatandaşların ve şirketlerin ödemelerde kullanılabileceği devlet dayanaklı bir dijital para olabilir mi? ‘Mevcut bankacılık sistemindeki para işleyişi de bu halde. Ne varki bunda?’ diyebilirsiniz. O denli fakat, tıpkı kağıt parada olduğu üzere, parayı dijitalleştirme vazife ve sorumluluğu özel bir kuruma değil devlete ilişkin olmalı!” demişti.

Lagarde’ın kimi çevreler tarafından sürpriz olarak nitelenen bu çıkışı, IMF’nin memleketler arası para sisteminde son devirde baş gösteren radikal değişimleri yakından izlediğinin ve buna ait tahlil arayışları peşinde olduğunun da bir göstergesiydi. Lagarde, yalnızca bu konuşmayı yapmakla kalmadı, birebir vakitte IMF’nin hazırladığı ve mevzuya ait çeşitli uygulama senaryolarını içeren bir çalışma raporunu da ilgilenenlerin bilgisine sundu.

Merkez bankalarını kendi dijital paralarını çıkarmaya davet eden Lagarde’nin artık Avrupa Merkez Bankası lideri koltuğuna oturmaya epeyce yakın olması bize birçok ipucu veriyor. Bakalım birinci dijital parasını çıkaran merkez bankası Avrupa Merkez Bankası mı olacak, bekleyip göreceğiz.

Haber İçeriği: Avrupa Merkez Bankası Kendi Dijital Parasını Çıkarabilir!

Başa dön tuşu