Bitcoin (BTC) Fiyat Analizi – 27 Haziran 2019

Bitcoin son birkaç gündür yaptığı önemli performans ile tüm dünyada dikkatleri üzerine çekti. Gerek görsel gerek yazılı medya, bu yükselişlerden sonra Bitcoin‘i gündemlerinin en üstüne taşıdı. Haliyle bu olay kripto para piyasasına birçok yeni yatırımcının girmesine sebep oldu.

Ancak 14.000 dolar düzeylerini test eden BTC, bu düzeylerden sert bir biçimde düşüş yaşadı. Düşüşler 10.700 dolar düzeyine kadar sarktı ve buradan 11.000 dolar düzeylerine geri sekti. An prestiji ile 11.000 dolar düzeylerinde süreç gören BTC’deki bu düşüşü nasıl yorumlamak gerekiyor?

Büyük Yatırımcılar Kar Satışı Yaptı Argo tabir ile “keriz silkeleme” denilen ve çoklukla borsalar üzerinde manipülasyon yahut büyük yatırımcıların satış yapmasıyla ortaya çıkan bu durum Bitcoin üzerinde yaşandı/yaşanıyor.

Balina diye tabir edilen büyük yatırımcılar ve kurumlar 24 saat içerisinde yüzde 25 oranında artan BTC üzerinde kar satışı yaparak fiyatı olumsuz olarak etkiledi. Bu durumdan korkan ve BTC’nin daha fazla düşeceğini inanan küçük yatırımcılar ise ellerindeki BTC‘leri satmaya başladılar. Hal bu türlü olunca BTC fiyatı düştü ve ziyan eden yeniden küçük yatırımcılar olmuş oldu.

Bundan Sonra Ne Olacak? BTC’nin 10.800 dolar takviyesinde çok fazla kalması kısa vadede güzel bir durum olarak değerlendirilmiyor. Bu dayanak düzeyi BTC için hayli değerli ve altına düşüş yaşanması durumunda 8.900 dolarlara kadar bir geri çekilme yaşanabilir. Lakin analistlere nazaran yıl sonuna kadar 17 ila 20 bin dolar ortasında bir fiyata yükseliş olacağı iddia ediliyor.

Öte yandan BTC son vakitlerde önemli bir biçimde yükseliş yaşadığı için büyük yatırımcılardan bir kar satışı bekleniyordu. Bu düşüşler aslında olması çok mümkün bir olay olarak karşımıza çıkıyor. Bilhassa büyük yatırımcılar BTC’yi daha alt fiyattan toplamak için fiyatı her vakit olduğu üzere artık de düşürüyorlar. Piyasadaki herkes hemfikir ki, son yükselişler balinaların ve kurumsal yatırımcıların tesiri ile gerçekleşti. Bu düşüş de hiç elbet bu bireyler tarafından gerçekleşiyor. Küçük yatırımcıların bu silkelenmelerden etkilenmemesi için panik satış/alış yapmaması katiyetle tavsiye ediliyor.

Altcoinler İçin BTC Dominance Çok Kıymetli Ayrıyeten altcoinler için Bitcoin hakimiyeti (dominance) düzeyi çok kıymetli. An prestiji ile yüzde 61.7 düzeylerine gerileyen BTC hakimiyeti, bu düzeylerde kalırsa ya da yükselirse altcoinlerdeki düşüşler daha fazla olabilir. Analistlere nazaran BTC hakimiyeti yüzde 40-45 düzeylerine inerse bir altcoin rallisi başlayabilir. Fakat piyasadaki paranın çok büyük bir oranı BTC’de iken altcoinler üzerinde önemli artışlar beklenmediği üzere düşüşler ve BTC karşısında önemli bedel kayıpları olabilir.

*Yatırım tavsiyesi değildir.

Haberin devamı: Bitcoin (BTC) Fiyat Tahlili – 27 Haziran 2019 birinci olarak Bitcoinsistemi.com’da yayınlanmıştır.

Başa dön tuşu