Bitcoin geliştiricisi şüpheli bir hack olayında 3,5 milyon dolarlık BTC kaybetti

Investing.com – Bitcoin’in birinci geliştiricilerinden Luke Dashjr, Twitter üzerinden 200’den fazla BTC’nin çalındığı bir siber akına uğradığını duyurdu. Bitcoin geliştiricisinin yaşadığı hack olayı, kripto piyasasının gündemine girdi.

Dashjr’ın çalınan Bitcoin ölçüsünün 3,5 milyon dolar üzere kıymetli bir fiyat olduğu belirtilirken kripto sanayisinin kıymetli isimleri olayı gündeme taşıdı. Binance CEO’su Changpeng Zhao, borsanın güvenlik takımının kripto varlıkları takip edeceğini ve Binance’e gönderilmesi durumunda fonların dondurulacağını söyledi.

Bitcoin geliştiricisi, çalınan yaklaşık 216 BTC’nin Bitcoin süreçlerinin izlerini silmek için kullanılan CoinJoin’e aktarıldığı söylerken bunun yanında Twitter hesabının da hacklenmiş olabileceğini söyledi.

Tecrübeli geliştiricinin kişisel hack saldırısına uğraması şaşkınlık yarattı

Luke Dashjr, daha evvel sunucularına yetkisiz bir erişim gerçekleştiğini sisteminde kimi makûs gayeli yazılımlar tespit ettiğini lisana getirdikten sonra dün fonlarının çalındığını duyurdu. Hacker’ın kripto parayı, nasıl ele geçirdiğini tespit edemediği özel anahtar olarak bilinen PGP anahtarlarını ele geçirerek çaldığını söyledi. 

PGP (Pretty Good Privacy), kriptografik seviyede zımnilik ve kimlik doğrulama sağlayan bir şifreleme programı olarak biliniyor. Dashjr, güvenlik istismarının bir Truva atı ile değil de kendisi için özel olarak geliştirilen bir yolla gerçekleştiğini düşünüyor. 

Bitcoin’in birinci geliştiricileri ortasında bulunan Dashjr’ın siber atağa uğramadığına inananlar da var. Yapılan açıklamalardan tatmin olmayan kimi şahıslar, bu olayı varlık kaybı üzere gösterilerek verginden kaçınmanın bir yolu olarak yorumladı. Ayrıyeten Dashjr’ın Twitter hesabının da hacklenmediği düşünülüyor. 

Luke Dashjr, Bitcoin geliştiricileri ortasında tanınmış bir isim ve 2011 yılından bu yana Bitcoin ağında güvenlik ve performansa yönelik çalışmalar yürütüyor.

2022, kripto para hack’lerinin öne çıktığı bir yıl oldu

Son raporlara nazaran 2022 yılında gerçekleşen siber hücumlar sonucu 3 milyar dolar bedelinde kripto para çalındı. En yüksek kayıp ise 700 milyon doların üzerinde kripto para çalınan Ekim ayında gerçekleşti.

2022 yılındaki en büyük vurgunlar ise 612 milyon dolarlık Axie Infinity ile irtibatlı olan Ronin köprüsüne yönelik akın ve FTX’in iflasını açıklamasından bir gün sonra gerçekleşen 477 milyon dolarlık siber saldırı olarak kaydedildi.

Yazar: Günay Caymaz

Başa dön tuşu