TÜFE bazlı gerçek efektif döviz kuru endeksi Haziran’da 72.10 düzeyine yükseldi-TCMB

İSTANBUL, 4 Temmuz (Reuters) – Türkiye'nin fiyat seviyesinin ticaret yaptığı ülkelerin fiyat seviyelerine nazaran değişimini gösteren TÜFE bazlı gerçek efektif döviz kuru endeksi (REK) Haziran'da 72.10 düzeyine yükseldi.

REK Mayıs'ta 69.80 olmuştu.

TCMB'nin yeni datalarına nazaran REK Eylül 2018'deki 62.47'den kademeli olarak yükseldi. Tarihi düşük düzeyinin görülmesini takip eden dokuz aylık devirde REK Ocak'ta, Mart'ta, Nisan'da ve Mayıs'ta geriledi. Kalan aylarda ise yükselişini sürdürse de tarihi düşük düzeylerden kalıcı ve manalı bir uzaklaşma şimdi yaşanmadı.

Reel efektif döviz kuru endeksleri Türkiye'nin fiyat seviyesinin dış ticaret yaptığı ülkelerin fiyat seviyelerine oranının yüklü geometrik ortalaması alınarak hesaplanıyor.

Denklemde gerçek efektif kurun azalışı, TL'nin gerçek olarak bedel kaybettiğini, öbür bir anlatımla Türk mallarının yabancı mallar cinsinden fiyatının düştüğünü gösteriyor.

Endeksteki değişim TCMB'nin TL'deki bedel değişimlerinin enflasyona yansımasına verebileceği yansılar açısından yakından takip ediliyor.

Başa dön tuşu