BONO&FX-Dolar/TL 5.70 seviyesinin üzerinde hareket ediyor, TCMB’nin olası toplantısı ve Fed Başkanı’nın bugünkü konuşması bekleniyor

İSTANBUL, 10 Temmuz (Reuters) – Merkez Bankası (TCMB) Lideri Murat Çetinkaya'nın vazifeden alınmasının akabinde TL varlıklarda gözlenen paha kaybının dün aykırıya dönmesinin akabinde dolar/TL bu sabah 5.73 civarında hareket ediyor.

Faiz indirim konusunda “gerekeni” yapmaması nedeniyle Çetinkaya'nın misyondan alınmasının akabinde TCMB'nin bağımsızlığı ve yeni liderin agresif faiz indirimleri yapabileceği kaygılarıyla hafta başında gelişmekte olan ülke para ünitelerinden negatif ayrışan TL dün müspet bir seyir izlemişti.

Ancak bankacılar hem TCMB hem de S-400 tarafında risklerin hala devam ettiğine dikkat çekiyor. Bu çerçevede yeni lider Murat Uysal'ın önümüzdeki günlerde düzenlemesi beklenen toplantıda para siyasetine yönelik vereceği bildiriler yakından izleniyor. 25 Temmuz'da hudutlu yapılması beklenen faiz indiriminin beklenenden daha agresif olup olmayacağı piyasalarda taraf belirleyici olacak.

Öte yandan Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, gazetelerde yer alan açıklamalarına nazaran TCMB liderinin bundan evvelki kararları nedeniyle “ağır bedeller” ödediklerini, merkez bankasının büsbütün revize edemezler ise önemli badirelerle karşı karşıya kalacaklarını söyledi. Yatırım Yatırım Danışmanlığı Müdür Yardımcısı Beste Naz Süllü, Hazine'nin dünkü 2 yıllık gösterge tahvil ihalesinde faizin bir evvelki ihaleye nazaran 350 baz puan düşüş gösterdiğini söyleyerek, “Çetinkaya değişene kadar TCMB'den Temmuz'da 100-150 baz puan indirim bekliyorduk, ihale faizindeki düşüş de bir gösterge niteliğinde münasebetiyle konsensüs bundan sonra 300 baz puana yaklaşacaktır” dedi.

Süllü, piyasanın TCMB'den yıl sonuna kadar sert faiz indirimi beklediğini ve bunu fiyatlara da yansıttığını belirterek, kurda sert hareketlerin yavaşladığını söyledi. Dolar/TL’de aşağıda 5.58 düzeyinin değerli olduğunu söyleyen Süllü, “Bu düzeye kadarki hareketi teknik tahlille açıklayabiliriz lakin daha fazla düşüş hanehalkının döviz bozma isteğine bağlı. Ancak hanehalkının düşüşleri alım istikametinde değerlendirdiğini görüyoruz hasebiyle 5.58 düzeyinin kırılması çok kolay değil” dedi.

Dolar/TL'nin TL varlıklardaki performansı tam manasıyla yansıtmadığını, kur ve borsa ortasında uyuşmazlık olduğunu söyleyen Süllü, “Özellikle mecburî karşılıklarla ilgili torba yasa ile getirilmesi planlanan değişiklik bankacılık dalındaki maliyetleri etkileyeceği için bankacılık endeksinde bir ölçü satıcılı seyrin devamını bekleyebiliriz” dedi.

Cuma günü 5.6345 düzeyinden kapanan ve TCMB adımının akabinde Asya seansında 5.8245'e sert yükselen dolar/TL TRYTOM=D3 dün 5.6895'e kadar geriledikten sonra 5.73 düzeyinden kapandı. Bu sabah saat 0911'de 5.7275/5.7300 düzeyinde bulunuyor.

Sepet bazında TL tıpkı saatte 6.0739/6.0770, euro/TL ise 6.4015/6.4265 düzeyinde.

Piyasalarda jeopolitik risklere yönelik gelişmeler de yakından izleniyor. Temmuz ayı Rusya'dan alınan S-400 sistemin teslim edilecek olması ve ABD'den gelebilecek muhtemel yaptırımlar nedeniyle TL varlıklar açısından kritik bir ay olarak öne çıkıyor.

Yurtdışı piyasalarda ise Asya borsaları bugün karışık seyir izlerken ABD Hazine tahvil getirilerindeki yükseliş doların kıymet kazanmasını sağladı. Yatırımcılar ise Fed'in bu ay faiz indirip indirmeyeceği hakkında ipucu verecek olan Fed Lideri Jerome Powell'ın açıklamalarını bekliyor.

Fed Lideri Powell bugün merkez bankasının çalışmaları hakkında ABD Kongresi'ne bilgi verecek. Yatırımcılar enflasyonun dünya çapında zayıf seyretmesi nedeniyle Powell'ın gevşek para siyaseti yanlısı açıklamalarda bulunacağını varsayım ediyorlar.

Powell'ın Kongre'ye açıklamalarından dört saat sonra ise Fed son faiz toplantısının tutanaklarını yayımlayacak. piyasasında ise Cuma günü son süreçte %18.98 düzeyinde olan iki yıllık gösterge tahvilin bileşik faizi dün spot kapanışta son süreçte %19.15 düzeyindeydi. Bugün ise spot kapanışta %19.15 düzeyindeydi.

Cuma günü spot kapanışta ortalama %16.08, valörde son süreçte %16.21 düzeyinde olan 10 yıllık gösterge tahvilin bileşik faizi ise dün spot kapanışta son süreçte %16.93, valörde son süreçte %17.01 düzeyindeydi.

Başa dön tuşu