BONO&FX-Dolar/TL 5.70’i test etti, piyasalar TCMB faiz kararlarına odaklanmış durumda

ANKARA, 23 Temmuz (Reuters) – Dolar/TL güne 5 günün doruğu olan 5.70'i test ederek başlarken piyasalar Türkiye, Avrupa, ABD ve Japonya başta olmak üzere merkez bankalarının faiz kararlarına odaklanmış durumda.

TCMB ve Avrupa Merkez Bankası (ECB) faiz kararlarını 25 Temmuz Perşembe açıklayacak. Akabinde gelecek hafta Japonya Merkez Bankası ve Fed toplanacak. TCMB, Fed ve bir ihtimal de ECB'nin Temmuz toplantısında faiz indirimine gitmesi bekleniyor. Merkez bankalarının gevşek para siyasetlerini koruyacaklarına kesin gözüyle bakılıyor.

Vadeli süreç kontratları ECB'nin mevduat faizini %43 olasılıkla 10 baz puan indireceğini fiyatlarken, ekonomistler ECB'nin faizlerde bu hafta değişiklik yapmayacağını lakin Eylül'de indirim sinyali vereceğini kestirim ediyorlar.

Küresel piyasalarda ise dolar endeksi .DXY Fed'in gelecek hafta faiz indireceği beklentisiyle gerileyen ABD Hazine tahvil getirilerinin bugün yükselmesine paralel olarak %0.2 yükseldi .

Bankacılar Fed faiz indirimi beklentilerinin 50'den 25 baz puana gerçek gerilediğini, ECB'nin ise bu ay bir faiz indirimine gitmek yerine sonraki toplantıya yönelik indirim sinyali vermekle yetinebileceğini belirtiyorlar. Bankacılar daha evvel global faizlerde keskin düşüş beklentisiyle sert paha çıkarları yaşayan gelişmekte olan ülke para ünitelerindeki iyimserliğin bu risklerle son günlerde bir ölçü azalttığına dikkat çekiyorlar.

Üst seviye bir bankacı, “Küresel düşük faiz TL için destekleyici. Global faiz indirim beklentilerinin kısmen ötelenmesi mümkünlüğü kısa vadeli baskıya neden oluyor” dedi ve ekledi:

“TL için bundan kıymetlisi bu haftaki faiz kararı. TCMB Lideri Murat Uysal'ın birinci açıklamalarında para siyasetinde sıkılığın gerçek faizle ölçüldüğü, faizlerde makul bir gerçek getirinin korunduğu bir çerçeve söylemi öne çıkıyor. Birçok hesaplama yolu ve bunlara yönelik tartışmalar var. Lakin TL'de gerçek faiz %7, EM ortalaması ise %3 civarı diyebiliriz. Münasebetiyle gerçek faiz bakış açısıyla yılsonuna kadar 700 baz puan faiz indirimi yapılacağını öngörüyoruz.”

Bankacı bu hafta TCMB'den 300-350 baz puan faiz indirimi beklediğini belirterek, “Enflasyonda düşüş beklentisi ve yavaş büyümenin faiz indirim sürecini desteklediği aşikar. Fakat TCMB açısından makul gerçek getiri nedir? Bu sorunun cevabı çok değerli. Faiz indirimlerinin ne kadar önden yüklemeli tercih edileceği TL açısından ise kısa vadeli kıymetli bir risk. Global piyasalar destekleyici olsa da TL'de yüksek bir indirim riskinin bugün fiyatlarda bir baskı ögesi yarattığını görebiliyoruz. Bu baskı kısmen de olsa TCMB kararına kadar devam edecektir.”

Dolar/TL dün 5.6525-5.6925 bandında bir seyir izledikten sonra 5.67 civarında günü tamamlamıştı. Kur bu sabah ise 18 Temmuz'dan beri birinci defa 5.70 düzeyini test ederek güne başladı.

ABD Lideri Donald Trump'ın geçen hafta Türkiye'ye yönelik yaptırım öngörmediği biçiminde algılanan birinci açıklaması ile geçen hafta 5.6140 düzeyine kadar gerileyen dolar/TL saat 0907'de 5.6960/5.7010 düzeyinde süreç görüyor.

Sepet bazında TL tıpkı saatte 6.0352/6.0408, euro/TL ise 6.3744/6.3808 düzeyinde.

Türkiye'ye yaptırım konusunda yaptığı birinci açıklamaların olumlu algılanmasıyla düşüşe geçen dolar/TL'de taraf belirleyici olarak Merkez Bankası'nın 25 Temmuz'daki faiz kararı bekleniyor.

Bankacılar ABD ile alakaların seyrinin yakından izlenmeye devam edildiğini bu kapsamda ABD'nin Suriye özel temsilcisi James Jeffrey başta olmak üzere ABD'li yetkililerin dün ve bugün Ankara'da gerçekleştirdikleri temasların da yakından izlendiğini belirtiyorlar.

Küresel piyasalarda İran-İngiltere tansiyonu takip edilirken, ABD-Çin ticaret görüşmeleri ve ABD şirketler bilançoları da izleniyor.

TCMB KARARI HAFTANIN GÜNDEMİ

Merkez Bankası Lideri Murat Uysal'ın misyona gelmesinin akabinde yaptığı birinci açıklamanın para siyasetinde daha gevşeme yanlısı olacağına işaret ettiğini belirten ekonomistler, TCMB'den 25 Temmuz'da faiz indirim beklentisini 250 baz puana yükseltti.

Reuters'ın 25 kurumun iştirakiyle yaptığı ankette oluşan medyana nazaran halihazırda %24 düzeyinde olan siyaset faizinin Temmuz'da %21.5 düzeyine çekilmesi, yılsonunda ise 600 baz puan düşüşle %18 düzeyine gerilemesi bekleniyor. Temmuz için beklentiler %19-23 yani 100-500 baz puan indirim aralığında şekilleniyor.

Reuters'ın misyon değişiminin çabucak akabinde yaptığı ankette Temmuz beklentisi 100 baz puan artarak 200 baz puana yükselmiş, yıl sonu için ise 425 baz puan düzeyinde oluşmuştu. TCMB'nin 400 baz puanın üzerinde bir faiz indirimi yapmasının kurda bozulmaya neden olabileceğini belirtiyorlar.

Öte yandan faiz indirim beklentisi tahvil faizlerinde de düşüşe neden oldu. Tahvil getirileri düşüşün akabinde bu hafta TL'ye paralel sonlu yükseliyor.

Tahvil piyasasında 10 yıllık gösterge tahvilin bileşik faizi Cuma günü spot kapanışta %16.20 düzeyinde süreç gördü. Dün spot kapanış %16.35 düzeyinden gerçekleşti.

Başa dön tuşu