BONO&FX-Dolar/TL 5.70’in üzerinde dar bantta seyrediyor, piyasa TL’de yön belirleyecek yarınki TCMB ve ECB faiz kararlarına odaklandı

ANKARA, 24 Temmuz (Reuters) – Dolar/TL piyasalarda istikamet belirleyici olarak beklenen yarınki Merkez Bankası (TCMB) faiz kararı öncesinde 5.70'in üzerinde dar bantta seyir izliyor.

TCMB'nin Para Siyaseti Şurası (PPK) toplantısı bugün başladı, karar ise yarın saat 1400'da açıklanacak. Bankanın yarınki toplantısından başlamak üzere önümüzdeki devirde faiz indirimine gideceğine kesin gözüyle bakılırken, indirimlerin önden yüklemeli yapılacağı beklentisi ise TL'de bir ölçü olumsuz fiyatlama yaratıyor.

Piyasalar Türkiye, Avrupa, ABD ve Japonya başta olmak üzere merkez bankalarının önümüzdeki iki haftada gerçekleştirecekleri faiz kararlarına odaklanmış durumda.

TCMB ve Avrupa Merkez Bankası (ECB) faiz kararlarını yarın açıklayacak. Akabinde gelecek hafta Japonya Merkez Bankası ve Fed toplanacak. TCMB, Fed ve bir ihtimal de ECB'nin Temmuz toplantısında faiz indirimine gitmesi bekleniyor. Merkez bankalarının gevşek para siyasetlerini koruyacaklarına hatta güçlendireceklerine kesin gözüyle bakılıyor.

TCMB Lideri Murat Uysal'ın misyona gelmesinin akabinde yaptığı birinci açıklamanın, para siyasetinde daha gevşeme yanlısı olacağına işaret ettiğini belirten ekonomistler, TCMB'den 25 Temmuz'da faiz indirim beklentisini 250 baz puana yükseltti.

Reuters'ın 25 kurumun iştirakiyle yaptığı ankette oluşan medyana nazaran halihazırda %24 düzeyinde olan siyaset faizinin Temmuz'da %21.5 düzeyine çekilmesi, yılsonunda ise 600 baz puan düşüşle %18 düzeyine gerilemesi bekleniyor. Temmuz için beklentiler %19-23 yani 100-500 baz puan indirim aralığında şekilleniyor.

Analistler TCMB'nin 400 baz puanın üzerinde bir faiz indirimi yapmasının kurda bozulmaya neden olabileceğini belirtiyorlar.

Bankacılar Fed faiz indirimi beklentilerinin bu ay için 50'den 25 baz puana gerçek gerilediğini, ECB'nin ise bu ay bir faiz indirimine gitmek yerine sonraki toplantıya yönelik indirim sinyali vermekle yetinebileceğini dün de belirtiyorlardı.

Bankacılar daha evvel global faizlerde keskin düşüş beklentisiyle sert paha yararları yaşayan gelişmekte olan ülke para ünitelerindeki iyimserliğin bu risklerle son günlerde bir ölçü azalttığına dikkat çekiyorlar. Lakin bu bankalar gevşemeden sıkılaşmaya gitmediğinden kalıcı trend manasına da şimdi gelmiyor.

Dolar/TL TCMB faiz kararı yaklaştıkça sonlu da olsa istikametini üst çevirmiş durumda. Dün 18 Temmuz'dan beri birinci sefer 5.70 düzeyini test eden dolar/TL bu gün yükselişini sürdürerek 5.7370 düzeyini test etti.

ABD Lideri Donald Trump'ın geçen hafta Türkiye'ye yönelik yaptırım öngörmediği biçiminde algılanan birinci açıklaması ile geçen hafta 5.6140 düzeyine kadar gerileyen dolar/TL saat 1653'te 5.7140/5.7170 düzeyinde.

Sepet bazında TL birebir saatte 6.0331/6.0403, euro/TL ise 6.3600/6.3680 düzeyinde.

Piyasada ABD ile münasebetlerin seyri yakından izlenmeye devam edilirken; global piyasalarda İran-İngiltere tansiyonu takip ediliyor, ABD-Çin ticaret görüşmeleri ve ABD şirket bilançoları izleniyor.

Öte yandan faiz indirim beklentisi tahvil faizlerinde de düşüşe neden oldu. Tahvil getirileri düşüşün akabinde kısmen yatay bir seyir izliyor. Tahvil piyasasında 10 yıllık gösterge tahvilin bileşik faizi dün spot kapanışta ortalama %16.21, bugün %16.48 oldu. 2 yıllık gösterge tahvilde ise bugün spot kapanış %17.96 düzeyinden gerçekleşti.

Başa dön tuşu