BONO&FX-Dolar/TL 5.70’in üzerinde, piyasalar TL’de yön belirleyecek TCMB faiz kararlarına odaklanmış durumda

ANKARA, 24 Temmuz (Reuters) – Dolar/TL piyasalarda istikamet belirleyici olarak izlenen Merkez Bankası (TCMB) faiz kararı öncesi güne 5.70'in üzerinde başladı.

TCMB'nin Para Siyaseti Konseyi (PPK) toplantısı bugün başlayacak karar ise yarın saat 1400'da açıklanacak.

Merkez Bankası'nın yarınki toplantısından başlamak üzere önümüzdeki devirde faiz indirimine gideceğine kesin gözüyle bakılırken indirimlerin önden yüklemeli yapılacağı beklentisi ise TL'de bir ölçü olumsuz fiyatlama yaratıyor.

Piyasalar Türkiye, Avrupa, ABD ve Japonya başta olmak üzere merkez bankalarının önümüzdeki iki haftada gerçekleştirecekleri faiz kararlarına odaklanmış durumda.

TCMB ve Avrupa Merkez Bankası (ECB) faiz kararlarını 25 Temmuz Perşembe açıklayacak. Akabinde gelecek hafta Japonya Merkez Bankası ve Fed toplanacak. TCMB, Fed ve bir ihtimal de ECB'nin Temmuz toplantısında faiz indirimine gitmesi bekleniyor. Merkez bankalarının gevşek para siyasetlerini koruyacaklarına kesin gözüyle bakılıyor.

TCMB Lideri Murat Uysal'ın vazifeye gelmesinin akabinde yaptığı birinci açıklamanın para siyasetinde daha gevşeme yanlısı olacağına işaret ettiğini belirten ekonomistler, TCMB'den 25 Temmuz'da faiz indirim beklentisini 250 baz puana yükseltti.

Reuters'ın 25 kurumun iştirakiyle yaptığı ankette oluşan medyana nazaran halihazırda %24 düzeyinde olan siyaset faizinin Temmuz'da %21.5 düzeyine çekilmesi, yılsonunda ise 600 baz puan düşüşle %18 düzeyine gerilemesi bekleniyor. Temmuz için beklentiler %19-23 yani 100-500 baz puan indirim aralığında şekilleniyor.

Analistler TCMB'nin 400 baz puanın üzerinde bir faiz indirimi yapmasının kurda bozulmaya neden olabileceğini belirtiyorlar.

Küresel piyasalarda euro ECB'nin yarınki para siyaseti kararı öncesinde dolar karşısında iki ayın taban düzeyine geriledi. ECB'nin para siyasetinde gevşeme sinyali vereceği beklentileri çizgi safhaya ulaşırken, yatırımcılar merkez bankasının başka büyük merkez bankaları üzere yakın devirde faiz indireceğini varsayım ediyorlar.

Euro EUR= dün yüzde 0.5'in üzerinde kıymet yitirdikten sonra bugün de yüzde 0.1 düşüşle 31 Mayıs'tan bu yana en düşük düzey olan 1.1143 dolardan süreç gördü.

Eurodaki paha kaybı yarınki ECB toplantısı öncesinde hızlandı. Buna karşılık vadeli süreç kontratları merkez bankasının faizlerde 10 baz puan indirim yapacağı halinde alınan konumların azaldığına, yani faiz indiriminin Eylül ayında yapılmasının fiyatlandığına işaret etti.

Eurodaki kıymet kaybında İngiltere'de başbakanlık misyonuna Boris Johnson'un gelecek olması ve bununla birlikte ülkenin Avrupa Birliği'nden anlaşmasız ayrılık ihtimalinin arttığı tasaları de tesirli oldu.

Bankacılar Fed faiz indirimi beklentilerinin 50'den 25 baz puana yanlışsız gerilediğini, ECB'nin ise bu ay bir faiz indirimine gitmek yerine sonraki toplantıya yönelik indirim sinyali vermekle yetinebileceğini dün de belirtiyorlardı.

Bankacılar daha evvel global faizlerde keskin düşüş beklentisiyle sert kıymet karları yaşayan gelişmekte olan ülke para ünitelerindeki iyimserliğin bu risklerle son günlerde bir ölçü azalttığına dikkat çekiyorlar.

Dolar/TL TCMB faiz kararı yaklaştıkça sonlu da olsa istikametini yıkarı çevirmiş durumda. Dün 18 Temmuz'dan beri birinci kere 5.70 düzeyini test eden dolar/TL bu sabah ise yükselişini sürdürerek saat 0901'de 5.7060/5.7135 düzeyinde.

ABD Lideri Donald Trump'ın geçen hafta Türkiye'ye yönelik yaptırım öngörmediği halinde algılanan birinci açıklaması ile geçen hafta 5.6140 düzeyine kadar gerileyen dolar/TL'de illikit piyasada görülen en yüksek düzey ise 5.73 düzeyi oldu.

Sepet bazında TL tıpkı saatte 6.0331/6.0403, euro/TL ise 6.3600/6.3680 düzeyinde.

Bankacılar ABD ile bağlantıların seyrinin yakından izlenmeye devam edildiğini kresel piyasalarda İran-İngiltere tansiyonu takip edilirken, ABD-Çin ticaret görüşmeleri ve ABD şirketler bilançoları da izleniyor.

Öte yandan faiz indirim beklentisi tahvil faizlerinde de düşüşe neden oldu. Tahvil getirileri düşüşün akabinde yatay bir seyir izliyor. Tahvil piyasasında 10 yıllık gösterge tahvilin bileşik faizi dün spot kapanışta ortalama %16.21 oldu.

Başa dön tuşu