BONO&FX-Dolar/TL Fed başkanı Powell’ın açıklamaları sonrası geriledi

İSTANBUL, 10 Temmuz (Reuters) – Merkez Bankası (TCMB) Lideri Murat Çetinkaya'nın misyondan alınmasının akabinde genel olarak TL varlıklarda baskı devam ederken, Fed Lideri Jerome Powell'ın faiz indirimi beklentilerini artıran açıklamaları sonrası dolar/TL geriledi.

Saat 1710 prestijiyle pay senetleri piyasasında BIST 100 endeksi de .XU100 yüzde 1.74 primle 98,494 düzeyinde hareket ediyordu. Bankacılık endeksi .XBANK ise yüzde 3.15 yukardaydı.

Powell ticaret belirsizlikleri ve zayıf global iktisadın ABD iktisadı görünümü üzerinde baskı yaratmaya devam ettiğini ve Fed'in ABD'de ekonomik büyümeyi sürdürmek için “uygun şekilde” adım atmaya hazır olduğunu belirtti. Fed'in bu ay son 10 yıllık süreçte birinci kere faiz indirimi yapacağı beklentilerini güçlendiren konuşmasının akabinde dolar euro ve yen karşısında günün taban düzeylerini gördü.

Fed'in 50 baz puanlık faiz indirimi yapacağı beklentileri ortadan kalksa da zayıf enflasyon ve Çin ile ticaret savaşının işletmelere yansımasına ait artan tasalarla hala 25 baz puanlık indirim bekleniyor. bankacı, “Cuma günü ABD'de açıklanan tarımdışı istihdam verisinin akabinde Temmuz ayına ait beklentiler bir ölçü azalmıştı. Powell'ın son açıklamaları ise Temmuz'da indirimin masada olduğu sinyalini verdi ve TL dahil EM'lerde olumlu bir hava kelam konusu. Lakin para siyasetine yönelik soru işaretleri nedeniyle geri çekilmeler hudutlu olacak üzere görünüyor. PPK toplantısı yaklaştıkça gerginlik artacaktır” dedi.

Bu çerçevede yeni lider Murat Uysal'ın önümüzdeki günlerde düzenlemesi beklenen toplantıda para siyasetine yönelik vereceği iletiler yakından izleniyor. 25 Temmuz'da hudutlu yapılması beklenen faiz indiriminin beklenenden daha agresif olup olmayacağı piyasalarda istikamet belirleyici olacak.

Reuters'ın 18 kurumun iştiraki ile yaptığı ankete nazaran Çetinkaya'nın misyondan alınarak faizlerin düşürülmesine daha sıcak baktığı belirtilen Murat Uysal'ın TCMB başkanlığına getirilmesinin akabinde bu ay faiz indirimlerine başlaması beklenen TCMB'den indirim beklentisi lider değişimi öncesine nazaran 100 baz puan artarak 200 baz puana yükseldi.

TCMB'nin bu ay faiz indirimlerine başlamasını bekleyen iştirakçilerin sayısı da liderin değişiminden evvelki periyoda nazaran arttı. L8N24B328

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan faizde verilen talimatlara uymayan TCMB Lideri Murat Çetinkaya'yı vazifeden almayı uygun gördüklerini belirterek, bundan sonraki süreçte faiz siyasetlerinin nasıl şekillendiğinin de en kısa müddette görüleceğini söyledi.

Faiz indirim konusunda “gerekeni” yapmaması nedeniyle Çetinkaya geçen hafta sonu misyondan alınmıştı. bugün gazetelerde yer alan açıklamalarına nazaran TCMB liderinin bundan evvelki kararları nedeniyle “ağır bedeller” ödediklerini, merkez bankasının büsbütün revize edemezler ise önemli düşüncelerle karşı karşıya kalacaklarını söyledi. TL'de bedel kazanımı noktasında dolarizasyonun belirleyici olduğunu lakin lokallerin manalı bir döviz satışına geçmesi için iktisada yönelik algının düzelmesi gerektiğini belirtiyor.

Öte yandan yurtiçinde TCMB ve S-400 konusundaki risklerin devam ediyor oluşu, global piyasalardaki olumlu havanın TL'ye yansımasının sonlu kalmasına neden oluyor. Temmuz ayı Rusya'dan alınan S-400 sistemin teslim edilecek olması ve ABD'den gelebilecek muhtemel yaptırımlar nedeniyle TL varlıklar açısından kritik bir ay olarak öne çıkıyor.

Öte yandan Doğu Akdeniz'deki gelişmeler de TL varlıklar üzerinde baskı ögesi olacak üzere görünüyor.

Avrupa Birliği geçtiğimiz günlerde yaptığı açıklamada, Türkiye'nin Kıbrıs'ın kuzeydoğusunda yeni bir petrol ve doğalgaz sondaj faaliyeti yürütme planının önemli telaş kaynağı olduğunu ve ada civarındaki tansiyonların kabul edilemez bir biçimde tırmandıracağını belirtmişti. Sözcüsü Ömer Çelik, Türkiye'nin hükümran bir devlet olarak kıta sahanlığı ile ilgili çıkarlarını ne değerine olursa olsun koruyacak iradeye sahip olduğunu belirterek, Kıbrıs Rum Kesimi'nin Türkiye'nin kıta sahanlığı içerisindeki hak savlarına hiçbir biçimde müsaade edilmeyeceğini söyledi. L8N24B2MI

Bu sabah saat 0911'de 5.7275/5.7300 düzeyinde olan dolar/TL TRYTOMD3= Erdoğan'ın açıklamaları akabinde 5.7575 düzeyine kadar yükseldi. Powell'ın konuşma metni öncesinde 5.7470 civarında olan dolar/TL metnin yayınlanmasının akabinde 5.7075 düzeyine kadar geriledikten sonra saat 1702'de 5.7210/5.7250 düzeyinde bulunuyor.

Aynı saat sepet bazında TL 6.0747/6.0794, euro/TL ise 6.4100/6.4350 düzeyinde.

Tahvil piyasasında ise Cuma günü son süreçte %18.98 düzeyinde olan iki yıllık gösterge tahvilin bileşik faizi dün spot kapanışta son süreçte %19.15 düzeyindeydi. Bugün ise spot kapanışta %19.29 düzeyindeydi.

Cuma günü spot kapanışta ortalama %16.08, valörde son süreçte %16.21 düzeyinde olan 10 yıllık gösterge tahvilin bileşik faizi ise dün spot kapanışta son süreçte %16.93, valörde son süreçte %17.01 düzeyindeydi. Bugün ise spot kapanışta %17.17 düzeyindeydi.

Başa dön tuşu