BONO&FX-Fed Başkanı Powell’ın açıklamalarının gelecek yıl için faiz indirim beklentilerini azaltmasıyla dolar/TL 5.57 seviyesinde

İSTANBUL, 1 Ağustos (Reuters) – Dolar/TL dün dört ayın en düşük düzeylerini görmesinin akabinde ABD Merkez Bankası'nın (Fed) faiz indirimi sonrası açıklamalarının gelecek yıl için indirim beklentilerini azaltmasıyla dolardaki bedel yararına paralel yükselirken, bu sabah 5.57 düzeyinde hareket ediyor.

Dün 5.5150 ile dört ayın en düşük düzeyine gerileyen dolar/TL, Fed sonrası tarafını üst çevirerek 5.6220'ye kadar yükseldikten sonra 5.5850 düzeyinden kapandı. Dolar/TL bu sabah saat 0911'de 5.5680/5.5710 düzeyinden süreç görüyor. Tıpkı saatte sepet bazında TL 5.8602/5.8638 düzeyinde.

Fed 25 baz puan ile kestirimlere paralel faiz indirim kararı alırken, seri faiz indirimlerine gerek duymadığının sinyalini verdi.

Fed Lideri Jerome Powell, faiz kararının akabinde dün akşam düzenlediği basın toplantısında, “Şunu açıkça belirteyim, bu uzun müddetli faiz indirimlerinin başlangıcı manasına gelmiyor” dedi, lakin “Sadece tek bir faiz indirimi yapılacak demedim” sözünü de kullandı. faiz indirimini “para siyasetinde döngü ortası ayarlaması” olarak niteledi. Yatırımcılar ise bunu sert faiz indirimlerinin yakın vadede gerçekleşmeyeceği olarak yorumladı.

Dolar, Fed'in faiz indirmesi fakat Powell'ın uzun sürecek bir faiz indirim sürecinin başlamadığını tabir etmesinin akabinde euro karşısında iki yılın, yen karşısında iki ayın doruğuna çıktı.

İşlemciler hâlâ bu yıl için bir faiz indirimi daha fiyatlıyor. Fakat Powell'ın açıklamalarından sonra gelecek yıl için faiz indirimi beklentileri zayıfladı.

Fed ve başka büyük merkez bankalarının ekonomiyi desteklemek için para siyasetlerini gevşetmeleri riskli varlıkların fiyatlarının yükselmesine ve şirket kârlarının artmasına yol açıyor. Lakin ticaret tansiyonları ve iktisada mümkün tesirleri göz önüne alındığında varlık fiyatlarındaki artışın daha ne kadar devam edebileceği hakkında kuşkular bulunuyor. enflasyon raporu toplantısında verilen iletilerin piyasada olumlu algılandığını, faiz indirimlerinin süreceği beklentisinin de korunduğunu söyleyen Deniz Yatırım Stratejisti Orkun Gödek, “Ancak dün akşam Powell'ın yaptığı açıklamalar Fed'in bir sonraki atılımının ne olacağına dair baş karışıklığına neden oldu. Dolarda gözlenen değerlenmeye karşılık ABD tahvil faizlerinde üst hareketin hudutlu kalması dolardaki güçlenmenin uzun soluklu olmayacağını düşündürüyor” dedi.

“Dolar/TL'de 5.70-5.73 düzeyleri aşılmadıkça üst hareketin devamını beklemiyorum fakat dolar güçlenmeye devam ederse kur için zahmet. Öte yandan TL'de son devirde olumlu bir seyir var ki bu da yurtdışı piyasalardaki optimistlik, baz tesiriyle de olsa enflasyonun düşecek olması ve ülke risk primindeki gerilemeden kaynaklanıyor” diyen Gödek, “İçeride Temmuz ayı enflasyonu değerli olacak lakin asıl olarak odak dışarıya dönecek diyebiliriz. Eylül'deki toplantıya kadar Fed yöneticilerinin açıklamaları ve datalar izlenecek” dedi.

Analistler TL'nin hala yüksek getiri sunmaya devam etmesi, global merkez bankaların genişlemeci siyasetlere yine yönelmesi ve Türkiye-ABD alakalarına yönelik olumlu beklentilerin TL'ye takviye olmaya devam ettiğini belirtiyor.

Öte yandan piyasaların gündeminde Türkiye ABD münasebetleri, global büyüme kaygıları, global ticaret savaşları, Brexit, Akdeniz'de AB ile yaşanan gerginlik, mümkün bir kabine revizyonu, yeni parti hazırlıkları ve jeopolitik gelişmeler de kalmaya devam ediyor.

Merkez Bankası (TCMB) 2019 enflasyon kestirimini 0.7 puan aşağı çekerek %13.9'e revize etti, Murat Uysal'ın lider olarak sunduğu birinci enflasyon raporunda faiz indirimi konusunda kayda paha hareket alanı olduğuna dair bildirisini yineledi lakin ne kadarlık bir indirim olabileceği ile ilgili bir yönlendirme yapmaktan kaçındı.

Uysal önümüzdeki periyotta faiz indirimleri konusunda kayda paha bir alan olduğunu söyleyerek, kullanımı, zamanlaması ve boyutunun fiyat ve finansal istikrar gelişmelerine bağlı olacağını belirtti. getirileri ise TCMB faizlerinde düşüş beklentileri ile istikametini aşağı çevirmişti.

Cuma günü yaklaşık 80 baz puan gerileyerek son süreçte %16.35 bileşik düzeyinde olan 2 yıllık gösterge tahvil dün spot kapanışta %15.98, valörde son süreçte %16.03 düzeyindeydi.

Gösterge 10 yıllık tahvil ise dün spot kapanışta %15.37, valörde son süreçte %15.47 oldu.

Başa dön tuşu