BONO&FX-Fed iyimserliğinin TL’ye yansımasıyla dolar/TL 5.67 civarında, Fed başkanı Powell’ın konuşması bekleniyor

İSTANBUL, 11 Temmuz (Reuters) – Fed Lideri Jerome Powell'ın daha büyük faiz indirimi beklentilerini canlandıran açıklamaları sonrası dolar/TL bugün 5.70 düzeyinin altında hareketini sürdürdü.

Piyasalar Powell'ın ABD senatosunda bankacılık komitesinde yapacağı sunumu ve kurul üyelerinin sorularına vereceği yanıtları izleyecek.

Gelişmekte olan piyasalardaki olumlu havaya karşın, iç riskler nedeniyle dolar/TL'de aşağı istikametli eğilim bugün nispeten hudutlu kaldı.

Dün güne 5.73 civarından başlayan dolar/TL TRYTOMD3= Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın TCMB'ye yönelik açıklamaları akabinde 5.75'in üzerini görse de Fed'den gelen açıklamalarla birlikte istikametini aşağı çevirdi.

Bu sabah 5.6690/5.6710 düzeyinde olan dolar/TL, 5.6570'e kadar geriledikten sonra saat 1712 itibariyle 5.6630/5.6690 düzeyinde bulunuyor. Birebir saat sepet bazında TL 6.0184/6.0253, euro/TL ise 6.3570/6.3824 düzeyinde.

“Piyasalar Fed'in faiz indirimine odaklanmışken, içerideki riskler bir mühlet göz arkası edilecek gibi” diyen bir bankacı, “Piyasa Fed tarafında gevşemeyi fiyatlarken TL satılmıyor fakat içerideki riskler nedeniyle aşağıdaki hareket hudutlu kalıyor. Bir müddet bu türlü devam edecek gibi” dedi.

Powell dün Kongre'ye yaptığı konuşmada ABD iktisadının beklentilerin altında gelen imalat verisi, zayıf enflasyon ve devam eden ticaret savaşı nedeniyle tehdit altında olmaya devam ettiğini, Fed'in ABD'de ekonomik büyümeyi sürdürmek için “uygun şekilde” adım atmaya hazır olduğunu belirtti.

ABD'de geçen hafta açıklanan tarımdışı istihdam verisi Fed'in faizleri 50 baz puan düşüreceğine beklentilerini azaltmıştı. Piyasalar 25 baz puanlık faiz indirimini daha muhtemel bir seçenek olarak görüyorlardı.

Ancak Powell'ın dünyanın en büyük iktisadına ait temkinli açıklamaları Fed'in 30-31 Temmuz tarihlerde yapacağı toplantıda daha büyük çaplı faiz indirimine gideceği beklentilerini tekrar canlandırdı. gözlenen paha kaybına paralel, global olarak faizlerin düşük seyredecek olması TL dahil gelişmekte olan ülke para ünitelerinde olumlu bir havaya neden oluyor.

Ancak global piyasalardaki olumlu havaya rağmen yurtiçindeki riskler TL'de çıkarları sınırlıyor.

Analistler yüksek dolarizasyon, TCMB'nin para siyasetine ait belirsizlikler, bu ay içinde teslim edilmesi beklenen S-400'ler nedeniyle ABD'nin Türkiye'ye yaptırım uygulama ihtimali ve Türkiye'nin Kıbrıs'ın kuzeydoğusunda yeni bir petrol ve doğalgaz sondaj faaliyeti yürütmeye başlamasıyla Doğu Akdeniz'de güç kaynaklı artmaya başlayan tansiyonun TL için global piyasalara paralel mümkün bedel çıkarları karşısındaki ana risk ögeleri olarak öne çıktığını belirtiyor.

Öte yandan son devirde daralan ve Mayıs'ta aylık bazda fazla veren cari istikrar de TL için destekleyici bir öge olarak öne çıkıyor. tarafında yeni lider Murat Uysal'ın önümüzdeki günlerde düzenlemesi beklenen toplantıda para siyasetine yönelik vereceği bildiriler yakından izlenirken, 25 Temmuz'da yapılması beklenen faiz indiriminin beklenenden daha agresif olup olmayacağı piyasalarda istikamet belirleyici olacak.

Reuters'ın dün 18 kurumun iştiraki ile yaptığı ankete nazaran Çetinkaya'nın vazifeden alınarak faizlerin düşürülmesine daha sıcak baktığı belirtilen Murat Uysal'ın TCMB başkanlığına getirilmesinin akabinde bu ay faiz indirimlerine başlaması beklenen TCMB'den indirim beklentisi lider değişimi öncesine nazaran 100 baz puan artarak 200 baz puana yükseldi.

TCMB'nin bu ay faiz indirimlerine başlamasını bekleyen iştirakçilerin sayısı da liderin değişiminden evvelki periyoda nazaran arttı. L8N24B328

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan “faizde verilen talimatlara” uymadığı için vazifeden aldığı TCMB Lideri Murat Çetinkaya'nın bundan evvelki kararları nedeniyle “ağır bedeller” ödediklerini, merkez bankasının büsbütün revize edemezler ise önemli külfetlerle karşı karşıya kalacaklarını belirterek, bundan sonraki süreçte faiz siyasetlerinin nasıl şekillendiğinin de en kısa müddette görüleceğini söyledi. yandan Avrupa Birliği (AB), hazırladığı taslak metine nazaran Kıbrıs'ta “yasadışı” hidrokarbon sondaj faaliyetleri nedeniyle Türkiye ile hava nakliyeciliği muahedesi hakkındaki müzakereler ile üst seviye diyalogu askıya alacak ve 2020 yılında Türkiye'ye yapacağı mali yardımı azaltacak. piyasasında ise Cuma günü son süreçte %18.98 düzeyinde olan iki yıllık gösterge tahvilin bileşik faizi dün spot kapanışta son süreçte %19.29 düzeyindeydi. Bugün ise spot kapanışta %19.21, valörde son süreçte %19 düzeyindeydi.

Cuma günü spot kapanışta ortalama %16.08, valörde son süreçte %16.21 düzeyinde olan 10 yıllık gösterge tahvilin bileşik faizi ise dün spot kapanışta son süreçte %17.17 düzeyindeydi. Bugün ise spot kapanışta %17.17, valörde son süreçte %17.06 düzeyindeydi.

Başa dön tuşu