BONO&FX-Fed’in faizlerde sert indirime gideceği beklentisinin hafiflemesiyle dolar/TL istikametini üst çevirdi, G20 bekleniyor

İSTANBUL, 26 Haziran (Reuters) – Fed yetkililerinin güçlü faiz indirimi beklentilerini hafifleten açıklamaları sonrası dolarda güçlenmeye paralel dolar/TL de istikametini üst çevirirken, piyasalarda hafta sonunda G20 doruğunda Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan ile ABD Lideri Donald Trump'ın yapacağı görüşmeye odaklı seyir sürüyor.

Fed Lideri Jerome Powell, ABD'nin yükselttiği gümrük vergileri ve Washington'un ticaret yaptığı esas ülkelerle ortasındaki tansiyon kaynaklı belirsizlik ile yükselemeyen enflasyonun faiz indirimi gerektirip gerektirmediği sorusuna karşılık bulmaya çalıştığını söyledi.

St Louis Fed Lideri James Bullard ise ABD iktisadının Temmuz ayında 50 baz puan faiz indirimi gerektirecek kadar sıkıntı durumda olmadığını söyledi.

CME FedWatch datalarına nazaran vadeli süreç kontratları faiz indirim mümkünlüğünün gerilediğine işaret etti. Kontratlar hafta başında yüzde 42 olasılıkla Temmuz'da 50 baz puan faiz indirimi fiyatlarken, bu oran bugün prestijiyle yüzde 27'ye geriledi.

Dolar, ABD merkez bankasının faizlerde sert indirime gideceği beklentisinin hafiflemesiyle gerilediği üç ayın taban düzeylerinden yükselişe geçti. Lakin ABD'de para siyasetinin gevşemesi gerekeceği formundaki yaygın kanı kazanımları sınırladı. Menkul Pahalar Araştırma Uzmanı Yusuf Kavak, Fed'in beklenenden daha dar bir aralıkta faiz indirimi yapabileceğine işaret eden açıklamalar sonrası doların güçlenmesinin kurda üst hareket neden olduğunu söyleyerek, “Fed ve S-400 konusundaki gelişmeler kurda gün içinde dalgalanmalara neden olabilir. Lakin asıl kritik bahis G20 doruğu. Trend bazlı hareketler için G20'den sonraki gelişmeleri izlemek gerek. S-400 ve ABD ile bağlar konusu kur tarafında fiyatlamaları belirleyecek. Birebir formda ABD ve Çin ortasında ticaret savaşları konusunda yapılacak görüşmeler de kıymetli olacak” dedi.

Görüşmelerde S-400'lerin alınmasındaki sonraki sürece ait orta yol bulunması halinde TL lehine fiyatlamalar görüleceğini söyleyen Kavak, O vakit kurda 5.71 düzeyi, altında kalıcı olması halinde ise 5.54'lere hareket görebiliriz. Aykırısı durumda ise üst hareketlerde 5.92 düzeyleri geçilirse, 6.10'lara bir trend hareketi olabilir” dedi.

Dün saat 1739'da 5.7695/5.7720 düzeyinde olan dolar/TL TRYTOM=D3 bu sabah saat 0851'de 5.7905/5.8050 düzeyinde bulunuyor.

Dün birebir saatte 6.1693/6.1724 düzeyinde olan sepet bazında TL bu sabah 6.1838/6.1996, dün 6.5620/6.5880 düzeyinde olan euro/TL ise 6.5833/6.5959 düzeyinde.

İstanbul seçiminin geride kalmasının akabinde piyasalarda asıl istikamet belirleyici olarak ABD- Türkiye münasebetleri yakından takip ediliyor. G20 doruğu kapsamında yapılacak görüşme öncesi piyasanın gelişmeleri her iki tarafta de fiyatlama ve yeni konum alma isteği hayli azalmış durumda. çerçevede görüşme öncesinde TL'de kazanımların da kayıpların da hudutlu kalabileceği belirtiliyor.

İki NATO müttefiki olan ABD ve Türkiye, Türkiye'nin Rusya'dan S-400 satın alma planları nedeniyle aylardır uyuşmazlık yaşıyor.

Türkiye, Rusya'dan askeri ekipman alması halinde CAATSA ismi verilen 2017 tarihli kanun kapsamında yaptırımlara maruz kalabilecek, Türk savunma sanayi şirketlerine de yaptırım gündemde.

Öte yandan Ankara'nın 2016 darbe teşebbüsünden sorumlu tuttuğu Fethullah Gülen cemaatiyle irtibatlı olmakla suçlanan ve mesken mahpusunda bulunan ABD konsolosluk çalışanı Nazmi Mete Cantürk dün özgür bırakıldı.

Cantürk'ün yanı sıra iki ABD konsolosluk çalışanının davaları da devam ediyor. piyasasında ise seçim öncesi son süreçte %19.92 olan iki yıllık gösterge tahvilin faizi dün spot kapanışta ortalama %19.52, valörde saat 1739'da son süreçte %19.49 düzeyindeydi.

Seçim öncesi son süreci %16.43 düzeyinde olan 10 yıllık gösterge tahvilin bileşik faizi ise dün spot kapanışta ortalama %16.70, valörde saat 1739'da son süreçte %16.40 düzeyindeydi.

SİYASET GÜNDEMDE KALMAYA DEVAM EDECEK

İstanbul büyükşehir belediye başkanlığı seçiminin tamamlanmasıyla kıymetli bir siyasi riskin geride bırakılmasına rağmen piyasalarda önümüzdeki devirde siyasi gündemin nasıl şekilleneceği, İstanbul seçimlerinin AKP başta olmak üzere siyasete nasıl bir değişiklik getireceği yakından takip ediliyor.

Reuters'da dün yayınlanan bir haberde birtakım partililere nazaran, İstanbul seçiminde ağır bir hezimete uğrayan AKP'de, seçim sonucundan çıkan bu iletiye nazaran adım atılması gerekiyor.

Partili yetkililer, gelinen hasarı onarmak için değişimin artık kaçınılmaz olduğunu, kabine ve parti idaresinde değişiklik yapılabileceğini belirtiyor. çerçevede iktisat idaresinin nasıl şekilleneceği değerli olacak.

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan ise dün yaptığı açıklamada kabine revizyonunun gerektiğinde yapılabileceğini fakat dışarıdan dayatma ile kabine değişiminin olmayacağını söyledi.

Başa dön tuşu