Yılın İkinci Yarısında Enflasyonda Düşüş Sürecinin Başlamasını Bekliyor!

Sözleşmeli Sağlık Yöneticileri Zamlı Maaş ve Ek Ödemeleri Belli Oldu

Sözleşmeli Sağlık Yöneticileri Zamlı Maaş ve Ek Ödemeleri Belli Oldu

Global Menkul Değerler Araştırma Departmanı tarafından hazırlanan rapora göre; son asgari ücret zamları, maaşlardaki artışlar ve vergilerdeki yükseliş nedeniyle tüketici enflasyonu mayıs ayında yüzde 80’li seviyelere ulaşacak.

Raporda, haziran ayında bu seviyenin korunmasının ardından dezenflasyon sürecinin başlayacağı ve yıl sonunda enflasyonun yüzde 45.5 seviyesinde tamamlanacağı öngörülüyor. Ayrıca, raporda yılın sonuna doğru beklenen faiz indirimlerinin etkisiyle Türkiye ekonomisinin yüzde 4 büyümeyle kapanacağı vurgulanıyor.

Kısa vadede büyümede olası yavaşlama ve faiz getirili enstrümanlara olan ilginin yanı sıra, genel piyasa algısını destekleyici katalistler ve hisse bazlı hikayeler dolayısıyla Borsa İstanbul’a olan ilginin güçlü kalacağı belirtildi. Raporda özellikle yılın ilk yarısında, artan faiz ve istikrarlı TL’den fayda sağlayan şirket ve sektörlerin (banka, sigorta), finansman ihtiyacı daha düşük ve reel büyüme sunabilen dirençli sektör hisselerinin (perakende, telekom) yanı sıra ihracatçı ve teknoloji ağırlıklı sektörlere yönelik teşviklerden faydalanan şirketlerin belirli bir olumlu performans gösterebileceği ifade ediliyor.

Ocak’ta 150 baz puanlık faiz artırımı beklentisi

GMD’nin Raporu’nda 2024 yılına yönelik enflasyon tahmini de yer aldı. Enflasyonun Mayıs 2024’te yüzde 80 ile zirve noktasına ulaştıktan sonra Haziran ayında bu seviyeyi koruması, sonrasında ise hızlıca dezenflasyon sürecine girerek 2024 yılını yüzde 45,5 yıllık artışla kapatması yönünde öngörüde bulunuldu.

Enflasyondaki patikaya uyumlu olarak şekillenen para politikasında da politika faiz oranının Ocak ayındaki PPK’da 150 baz puanlık artışla yüzde 44’e yükseltilmesi öngörüldü. Sonraki dönemde politika faizinin sabit tutulacağının belirtildiği raporda, “Ekim ayı sonrasında enflasyondaki iyileşmeye paralel olarak kademeli olarak yapılacak indirimler ile 2024 yılı sonunda yüzde 40 bandına çekilmesini öngörüyoruz.

Ayrıca, hatırlatmak gerekirse yabancı kredi derecelendirme kuruluşlarının yapacağı not artırımları da tüm tahminlerde pozitif yönlü sapmaya sebep olacaktır. Takvime bakıldığında; yılın ilk değerlendirmesi 12 Ocak tarihinde Moody’s ile geldi. Kredi notu B3 olarak korunurken, görünüm durağandan pozitife yükseltildi. Moody’s 2024 yılında 19 Temmuz’da tekrar değerlendirmede bulunacak. 8 Mart ve 6 Eylül’de Fitch, 3 Mayıs-6 Aralık’ta da S&P ile devam edecek not değerlendirmelerinde, Türkiye’nin kredi notunun kademli olarak yatırım yapılabilir seviyelere doğru yükseltileceğini tahmin ediyoruz” denildi.

Ekim sonrası ekonomik aktivite hızlanacak

Raporda Türkiye ekonomisinin büyümesi ile ilgili ise şu bilgiler yer aldı: “Büyüme tarafında ekonomi yönetiminin de önceliklendirdiği şekilde teknoloji ve stratejik olarak belirlenen belirli sektörlerin ön plana çıkacağı bir dönem olacağını öngörüyoruz. Faizlerin yükselmesiyle görece ilk yarısının biraz daha durgun geçebileceğini; ancak 2024 yılının ikinci yarısından itibaren hem yurt dışında faiz indirimleri hem de yurt içinde Ekim ayında gerçekleşebilecek faiz indirimlerine yönelik beklentilerle kademeli şekilde iktisadi aktivitenin hızlanacağını ve büyümede artış trendine girileceğini tahmin ediyoruz. Bu doğrultuda, 2024 yılı için ekonomik büyüme öngörümüz yüzde 4 seviyesinde bulunuyor.”

BIST100’de yüzde 55 getiri beklentisi

GMD Araştırma Departmanı’nın hazırladığı 2024 Türkiye Strateji Raporu çerçevesinde açıklanan hisse portföyünde; TSKB, ISCTR, KRDMD, BIMAS ve TTKOM yer aldı. BİST100 endeksinde yıl sonu hedefi 11.600 olarak belirtilirken, endeksin 2024 yılı getirisi yüzde 55 civarı tahmin edildi. Raporda, “Söz konusu makro görünüm ve küresel konjonktürü dikkate alarak yılın ilk yarısında büyüme hassasiyeti daha düşük, faiz oranlarındaki artışa dirençli olabilecek, yatırım teması olan ve cazip çarpanlara sahip hisselerin öne çıkacağını düşünüyor ve uzun vadeli perspektifte dengeli bir portföy oluşturulmasını uygun buluyoruz.

Başa dön tuşu