BONO&FX-G20 sonrası başlayan iyimserlikle 5.60’lara gerileyen kurda tarımdışı istihdam izlenecek

ANKARA, 5 Temmuz (Reuters) – G20 doruğu sonrası risk iştahının arttığı TL cinsi varlıklarda optimist seyir devam ederken, dolar/TL dün 5 Nisan'dan bu yana birinci sefer 5.60 düzeyinin altına geriledikten sonra bugüne de misal düzeylerde başladı.

Küresel yatırımcılar bugün Fed'in para siyasetini sert halde gevşeteceği beklentilerini her iki istikamette de tekrar şekillendirme ihtimali bulunan ABD tarımdışı istihdam verisini yakından izliyor olacaklar. Data TSİ 1530'da açıklanacak. Ekonomistler Mayıs'ta 75,000 artış kaydeden tarımdışı istihdamın Haziran'da 160,000 artmasını bekliyorlar.

Piyasalar S-400 konusundaki gelişmeler ve ABD ile bağların yanı sıra Fed'den faiz indirim beklentileri nedeniyle global bazda zayıflayan doların ve sert gerileyen global tahvil getirilerinin seyrini de izliyor.

ABD Bağımsızlık Günü tatilinin akabinde ve ABD tarımdışı istihdam verisi öncesinde global piyasalar genelinde süreç hacimlerinin zayıf kalması bekleniyor.

İç piyasada ise bugün, Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak'ın İstanbul'da saat 1030'da Finansal Kurumlar Birliği'nde yapacağı açıklamalar takip edilecek. Saat 1730'da ise Haziran ayı Hazine nakit istikrarı gerçekleşmeleri izlenecek.

ABD Almanya başta olmak üzere global faizlerin sert gerilemesi daha yüksek getiri sunan gelişmekte olan piyasalara yönelik olumlu bir havayı beraberinde getiriyor. Global risk iştahındaki artış misal ülkelerden daha çok satış baskısı altında kalan ve nominal olarak yüksek faiz sunan Türkiye'ye yönelik ise iştahın daha da kuvvetlenmesine neden oluyor.

Almanya'nın gösterge 10 yıllık tahvil getirisi dün birinci defa Avrupa Merkez Bankasının eksi %0.4 düzeyindeki mevduat faizinin de altına geriledi. Misal halde ABD tahvil getirilerinde de düşüş eğilimi bariz.

Dolar/TL TRYTOM=D3 dün 3 ayın en düşük düzeyi olan 5.5850'ye geriledikten sonra günü 5.60 civarında tamamlamıştı. Kur bu sabah da 3 ayın en düşük düzeylerine yakın seyrini sürdürüyor. Dolar/TL saat 0853'te 5.6050/5.6100 düzeyinde bulunuyor. Tıpkı saatte sepet bazında TL 5.9634/5.9693, euro/TL 6.3219/6.3286 düzeyinde.

KALIN: S400 FAAL KULLANILACAK

Ancak Temmuz ayı Rusya'dan alınan S-400 sistemin teslim edilecek olması ve ABD'den gelebilecek muhtemel yaptırımlar nedeniyle TL varlıklar açısından kritik bir ay olarak öne çıkıyor.

Hürriyet'te dün yer alan bir haberde S-400'lerde orta yolu bulmayı amaçlayan Türkiye'nin sistemi yalnızca çevresel güvenlik risklerinin ağırlaştığı devirlerde yahut savaş durumlarında açacağını belirtildi. Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın, dün yaptığı açıklamada S-400'lerin teslimatının ise çok yakın bir tarihte başlayacağını ve bunların faal bir halde kullanılacağını söyledi. yer alan bir haberde, Türkiye'nin Rusya'dan aldığı S-400 hava ve füze savunma sistemlerinin Pazar günü Rus askeri havalimanından 2 kargo uçağına yüklemesinin planlandığı, önümüzdeki hafta da Türkiye'ye gelmesinin beklendiği söz edildi. ayında ayrıyeten enflasyondaki düşüş sonrası Merkez Bankası'nın faiz indirimlerine başlamasına kesin gözüyle bakılıyor. İndirimlerin önden yüklemeli mi kademeli mi olacağı piyasanın odağındaki bir diğer husus.

Piyasanın yakından takip ettiği kabine revizyonu konusundaki sorular üzerine ise Kalın kabine değişikliğinin bugün prestijiyle gündemlerinde olmadığını belirtti. Bu mevzunun Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın değerlendirmesiyle olacağını belirten Kalın, “Bugün prestijiyle bu türlü bir şey gündemimizde yok. Lakin kendisi değişik ögeleri dikkate alarak farklı mülahazalar sonucunda bu istikamette bir tasarrufta bulunabilir, bu kendi uhdesinde” dedi.

Bankacılar dolar/TL'nin 3 ayın en düşük düzeylerinden 5.50'ye yahut altına hakikat düşüşünü sürdürmesi halinde bireysellerin döviz talep edip etmeyeceklerinin de kıymetli olacağını belirtiyorlar.

Bireyseller döviz birikimini bu yıl $25.6 milyar artırdıktan sonra sonlu bir döviz satışı yaptılar. Periyot dönem kar satışları yapsalar da kişiseller şimdi döviz birikimlerinde manalı bir değişim yapmıyorlar. Hükümet bu mevzuda dolarizasyonu caydırıcı çeşitli adımlar atsa da şimdi bireysellerin TL'ye süratli bir dönüş yapabileceğine ait bir sinyal görülmüyor.

Tahvil piyasasında iki yıllık gösterge tahvilin bileşik dün son süreçte %19.03 düzeyinde bulunuyor. 10 yıllık gösterge tahvilin bileşik faizi ise dün spot kapanışta ortalama ve valörde son süreçte %15.95 düzeyindeydi.

https://tmsnrt.rs/2YqE2cu

^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^>

Başa dön tuşu