BONO&FX-Piyasalar G20’ye odaklı, dolar/TL yatay seyrediyor

İSTANBUL, 28 Haziran (Reuters) – Piyasalarda Türkiye-ABD ilgilerinin yanı sıra ABD ile Çin ortasındaki ticaret savaşının seyrini değiştirebilecek müzakereler nedeniyle G20 doruğu yakından izlenirken, dorukta Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan ile ABD Lideri Donald Trump'ın yapacağı görüşmeye odaklı yatay seyir sürüyor.

İstanbul seçiminin geride kalmasının akabinde piyasaların dikkati tekrar ABD-Türkiye bağlantılarının seyrine odaklandı. Bu bağlamda ABD'nin karşı çıktığı ve Türkiye'ye yaptırım uygulamasına yol açacak olan Rus üretimi S-400 füzelerinin teslim süreci takip ediliyor.

G20 doruğu kapsamında Cumartesi günü yapılacak Erdoğan-Trump görüşmesi öncesi piyasanın gelişmeleri her iki tarafta de fiyatlama ve yeni konum alma isteği hayli azaldı. boyunca 5.70-5.83 bandında hareket eden dolar/TL bugün de 5.75-5.7850 aralığında seyretti. Bu sabah saat 0836'da 5.7760/5.7865 düzeyinde olan dolar/TL TRYTOM=D3 saat 1651'de 5.7680/5.7695 düzeyinde bulunuyor.

Bu sabah 6.1692/6.1807 düzeyinde olan sepet bazında TL tıpkı saatte 6.1686/6.1710, bu sabah 6.5660/6.5785 düzeyinde olan euro/TL ise tıpkı saatte 6.5694/6.5714 düzeyinde bulunuyor.

S-400'lerin Temmuz'da Türkiye'ye geleceğinin net bir halde lisana getirilmesinin akabinde, bankacılar Erdoğan-Trump görüşmesinden mevzunun nasıl çözüleceğine ait gelecek sinyallerin piyasada tarafı belirleyeceğini belirtiyor. Türkiye'nin S-400'ler nedeniyle ABD'de oluşan telaşları giderecek bir adım atması yahut muhtemel yaptırımların hafif yahut gecikmeli uygulanmasının piyasaya olumlu yansıyacağı belirtiliyor.

Öte yandan Trump'ın Temmuz ayında Türkiye'yi ziyaret etme ihtimali de bulunuyor. NATO müttefiki olan ABD ve Türkiye, Türkiye'nin Rusya'dan S-400 satın alma planları nedeniyle aylardır uyuşmazlık yaşıyor.

Türkiye, Rusya'dan askeri ekipman alması halinde CAATSA ismi verilen 2017 tarihli kanun kapsamında yaptırımlara maruz kalabilecek. Ayrıyeten Türk savunma sanayi şirketlerine de yaptırım uygulanabileceği üzere Türkiye'nin ortağı olduğu F-35 savaş uçağı programından çıkarılması da kelam konusu olabilir.

Öte yandan İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesi, tutuklu yargılanan ABD konsolosluk çalışanı Metin Topuz'un tutukluluğunun devamına ve bir sonraki duruşmanın 18 Eylül tarihinde yapılmasına karar verdi. yer alan habere nazaran ise ABD'deki İran yaptırımları davasında hatalı bulunan Halk Bankası eski Genel Müdür Yardımcısı Mehmet Hakan Atilla, 19 Temmuz'da tahliye edilecek. Habere nazaran daha evvel tahliye tarihi 25 Temmuz olarak açıklanan Atilla, “iyi hal yasası nedeniyle” erken tahliye edilecek. Buna nazaran, Atilla, 19 Temmuz'da özgür kalacak.

Tahvil piyasasında seçim öncesi son süreçte %19.92 olan iki yıllık gösterge tahvilin faizi bugün spot kapanışta %19.55, valörde saat 1622'de son süreçte %19.64 düzeyindeydi.

Seçim öncesi son süreci %16.43 düzeyinde olan 10 yıllık gösterge tahvilin bileşik faizi ise bugün saat 1622'de son süreçte %16.73 düzeyindeydi.

TL cinsi varlıklar dışında Türkiye'nin dolar cinsi memleketler arası tahvillerinin getirisi, dünkü keskin düşüşün akabinde bugün de geriledi. Türkiye'nin 2038 vadeli dolar cinsi tahvilinin getirisi bugün yüzde 7.281'e kadar gerileyerek Şubat sonundan bu yana en düşük seviyeyi gördü. Birebir tahvilin getirisi geçen hafta yüzde 8'in üzerinde bulunuyordu.

Rabobank stratejisti Piotr Matys, “TL için Trump-Erdoğan görüşmesinin sonuçları belirleyici olacak. Bu ABD'nin yaptırım uygulamamasını engellemek üzere Erdoğan'ın kendisi anlatması için son fırsat olabilir… Ama kararlar Kongre tarafından alınacağı için bu kâfi de olmayabilir” dedi.

ENFLASYONİST BASKILAR

Dün piyasada bütçe açığındaki artışın finansmanı için hükümetin atmayı planladığı adımlara ait gelişmeler de yakından takip edildi. Hazine ve Maliye Bakanlığı mahallî seçimler öncesi ertelenen Merkez Bankası'nın (TCMB) 46 milyar TL'lik ihtiyat akçesinin bütçeye transferi ve gelir vergisi başta olmak üzere kimi vergilerde artış yoluna gitmeye hazırlanıyor. şartlarının zayıf olması nedeniyle tesiri azalacak olsa da yedek akçenin kullanımının ise enflasyonda ise bir ölçü yükseliş olarak yansıması bekleniyor.

Öte yandan medyada yer alan haberlere nazaran Güç Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK) elektrik fiyatlarını 1 Temmuz'dan geçerli olmak üzere %14.98 artırdı.

Haberlerde doğalgaz fiyatlarını belirleyen BOTAŞ'ın da 30 Haziran'a kadar 1 Temmuz'dan geçerli yeni tarifeleri belirlemesi gerektiği, şirketin doğalgaza, elektriğe yakında bir oranda “çift haneli” artırım yapma mümkünlüğünün güçlendiği belirtiliyor.

Başa dön tuşu