Bu Hafta En Çok Kazandıran ve Kaybettiren Yatırım Araçları (30-3 Şubat 2023)

Global ve yurt içi piyasalar bu hafta önemli verileri takip etti. Yurt dışında ise gündem daha yoğundu. Küresel piyasalar tarafından takip edilen başlıca veri Federal Rezerv tarafından düzenlenen yılın ilk toplantısı oldu. FED düzenlediği toplantıda beklentilerle paralel hareket etti ve 25 baz puanlık faiz artırımı gerçekleştirdi.

Diğer yandan Avrupa’da Euro Bölgesi enflasyon ve Avrupa Merkez Bankası’nın faiz kararları takip edildi. ECB de sıkılaştırma politikasını sürdürdü ve 50 baz puan faiz artırım kararı aldı. İngiltere’de de yine enflasyon ve faiz kararları takip edilen veriler arasında oldu. İngiltere Merkez Bankası beklentiler ışığında 50 baz puanlık faiz artırımı gerçekleştirdi.

Yurt içinde ise Ocak ayı enflasyon verisi takip edilen başlıca veri oldu. TÜİK tarafından yapılan açıklamaya göre yıllık enflasyon yüzde 57.68 seviyesinde gerçekleşti. Bu veriler ışığında yatırım araçlarındaki haftalık durum şu şekilde oldu.

Dolarda Yatay Seyir Sürdü

Uzun zamandır yatay aralıkta hareket eden dolar kuru, Şubat ayının ilk haftasında da benzer bir görünüm sergiledi. Kur enflasyon verisinin açıklandığı haftada 18.81 TL seviyesinde işlem gördü.

ABD Dolar Endeksi ise FED’in faiz kararı ve beklentilerin çok üstünde gelen istihdam verileri ışığında kazancını artırdı. DXY haftanın son işlem gününde kazancını artırdı ve 102.9 seviyesine yükseldi.

Borsada Yüksek Volatilite Sürüyor

Yurt içerisindeki yatırımcıların takip ettiği başlıca piyasa olan Borsa İstanbul, bu hafta iki yönde de sert hareketler gerçekleştirdi. Buna rağmen BIST 100 endeksi haftayı yüzde 5’in üzerinde kayıpla kapattı. Haftaya 5200 puan seviyesinden başlangıç yapan borsa, düşüşünü 4470 puana kadar sürdürdü.

Cuma günü borsada yukarı adım kuralının uygulanması ve SPK’da yapılan görev değişikliklerinin etkisiyle, endeks bir nebze toparlandı ve 4997 puandan kapanış gerçekleştirdi. Haftanın en çok kazandıran hisseleri RODRG, AKSUE ve YBTAS oldu. Kaybettiren hisselerde ise CANTE, SOKE ve GUBRF öne çıktı.

Altın Son İşlem Gününde Sert Düştü

Geçen yılın Kasım ayından bu yana yukarı yönde hareket eden altın piyasası, bu hafta sert bir düşüş yaşadı. ABD’de tarım dışı istihdam verisinin beklentinin çok üzerinde açıklanması, dolarda alım ve altında büyük satış getirdi.

Son işlem gününde yüzde 2.5’ten fazla düşen ons altın, 1864 dolar seviyesinden kapanış gerçekleştirdi. Hafta içerisinde 1185 TL ile rekorunu tazeleyen gram altın da, son işlem gününde sert düştü ve 1128 TL seviyesine geriledi.

Petrolde Düşüş Sürüyor

Açıklanan ekonomik veriler ve Avrupa’nın Rusya’ya yönelik yeni yaptırımlara hazırlandığı haftada, petrol piyasası kayıplarını artırdı. Son işlem gününde yüzde 3’ten fazla düşen brent petrol, haftalık kaybını yüzde 5’in üzerine taşıdı ve 79 dolardan işlem gördü.

Ham petrol tarafında da kayıplar sürdü ve yüzde 4’ün üzerinde haftalık kayıpla 73 dolardan kapanış gerçekleşti.

Bitcoin’de Güçlü Görünüm Sürüyor

Yıla güçlü bir yükseliş dalgası ile giren Bitcoin, Şubat ayının ilk haftasında kazançlarını korumayı sürdürdü. BTC hafta içerisinde 24.000 doların üstünü test etti ve geçen yılın Ağustos ayından bu yana en yüksek seviyeye ulaştı. Küresel piyasalar hareketli bir haftayı geride bırakırken, BTC yazım itibarıyla 23.300 dolardan işlem görüyor.

Ethereum da haftalar sonra 1.700 dolar seviyesinin üstünü test etti. En değerli altcoin yazım anında 1.660 dolardan işlem görüyor. Kripto para piyasasının toplam değeri haftalar sonra 1 trilyon doların üzerine çıktı ve bu seviyeyi tutmaya devam ediyor.

Başa dön tuşu