TAV ilk yarıda 61.3 milyon euro kar açıkladı

FAVÖK marjı (%) 40.9% 36.7% -4.1 puan

Net Kâr 93.1 61.3 -%34

Yolcu sayısı (mn) 34.2 38.3 %12

– Dış sınır 16.9 21.4 %27

– İç çizgi 17.2 16.8 -%2

* Bu bültendeki bilgiler TFRS Yorum 12 için düzeltilmiş ciro ve FAVÖK baz alınarak hesaplanmış olup, TAV Istanbul dataları Ciro ve FAVÖK hesaplamasına dahil edilmemiştir. Birebir halde yolcu sayılarına Istanbul Atatürk Havalimanı dahil değildir.

-iDeal Haber Merkezi-

TAV Havalimanları yılın birinci yarısında 345 milyon avro ciro ve 61,3 milyon avro net kar açıkladı.

Şirketin açıklaması şöyle:

TAV Havalimanları 2019'un birinci altı ayında evvelki yılın tıpkı devrine nazaran yüzde 12 artışla 38,3 milyon yolcuya hizmet verdi.

TAV Havalimanları, yılın birinci yarısında 345 milyon avro ciro ve 61,3 milyon avro net kar açıkladı. Şirketin global ayak izi 28 ülkede 90 havalimanına ulaştı.

TAV Havalimanları İcra Konseyi Lideri Sani Şener “6 Nisan 2019'da ticari uçuşların sonlanmasının akabinde, Atatürk Havalimanı'ndaki sorumluluklarımızı tam olarak yerine getirerek DHMİ'ye devrettik. Atatürk Havalimanı'nın işletme süremizin bitiminden evvel kapanmasından ötürü uğradığımız kâr kaybının tazmini için DHMİ ile görüşmelerimiz sürüyor. Bu sürece danışmanlık yapan milletlerarası kontrol şirketleri KPMG ve PWC, yaptıkları çalışmaların sonucunda teknik değerleme raporlarını ve tazminata ait hesaplamalarını oluşturdu. DHMİ ile ikili görüşmelerimizin akabinde kısa vakitte sonucun netleşmesini bekliyoruz.

Yılın birinci yarısında Türkiye'de işlettiğimiz havalimanlarında iç sınır trafiğinde zayıflama yaşanırken, ülkemizi ziyaret eden turist sayısı yüzde 11 artış gösterdi. Bu periyotta hizmet verdiğimiz dış sınır yolcusu yüzde 27 arttı. Hem Türkiye'de hem de yurtdışında turizmin güçlü seyretmesi, finansal açıdan portföyümüzdeki havalimanlarımıza hayli uygun bir biçimde yansıdı.

Atatürk Havalimanı hariç tutulduğunda 2019'un birinci yarısında toplam ciromuz yüzde 9 artışla 345 milyon avroya ulaştı. Bu büyümede, havalimanlarımız kadar özel yolcu salonu işletmeciliği hizmeti veren TAV İşletme Hizmetleri'nin de kıymetli katkısı oldu. TAV İşletme Hizmetleri'nin yaptığı son yatırımlarla birlikte global ayak izimiz, Brezilya'dan Şili'ye, Danimarka'dan Kenya'ya kadar genişleyerek, 28 ülkede 90 havalimanına kadar ulaştı.

Atatürk Havalimanı hariç tutulduğunda FAVÖK yüzde 2 azalarak 127 milyon avroya geriledi. Bu azalmaya tesir eden en değerli faktörler, 2018 yılının Mayıs ayında portföye dahil olan Antalya'nın dönem dışı periyot olan birinci çeyrek finansal sonuçlarının 2018 finansallarımıza yansımamış olması ve Atatürk Havalimanı'nın kapanışına bağlı olarak ATÜ'nün katkısındaki düşüş oldu. Net kârımız ise tekrar Atatürk'ün portföyden çıkmasına bağlı olarak yüzde 34 azalarak 61 milyon avro olarak gerçekleşti.

Portföyümüzde yer alan yedi ülkedeki 14 terminal işletmemizin operasyonel ve finansal performansı yükselmeye devam ediyor. Yalnızca terminal işletmeleri olarak baktığımızda, 2019'un birinci yarısında ciroda yüzde 10, FAVÖK'te yüzde 14 artış kaydettik. Atatürk Havalimanı'nın portföyümüzden çıkması sonrasında işletmekte olduğumuz başka küçük ölçekli havalimanlarında operasyonel kaldıraç tesirini görmeye başladık. Bu nedenle ilerleyen periyotlarda hem organik hem de inorganik büyümenin sonuçlarımıza tesirinin artmasını bekliyoruz. Mevcut havalimanı portföyümüzün trafik büyümesini daima inovasyon ve faal pazarlama ile artırırken, sıkı sıkıya bağlı olduğumuz yatırım kriterlerimiz doğrultusunda hissedarlarımız için kıymet yaratacak inorganik büyüme fırsatlarına odaklanmaya da devam ediyoruz.

Tüm çalışanlarımıza, hissedarlarımıza ve iş ortaklarımıza TAV Havalimanları'na yaptıkları değer biçilemez katkı ve takviyeleri için teşekkürü bir borç biliyorum.” dedi.

ÖZET FİNANSAL VE OPERASYONEL BİLGİLER

(milyon avro) 1H 2018 1H 2019 % değişim

Konsolide ciro* 317.3 344.7 %9

FAVÖK* 129.6 126.6 -%2

Başa dön tuşu