Dolar/TL bugün 5,75 üzerinde hafif primli süreç görüyor

Investing.com – Geçtiğimiz hafta içinde G-20 tepesinin akabinde hem ticaret savaşlarına hem de S-400 sorununa dair optimist beklentilerle USD/TRY kuru 5,58 düzeyine gerileyerek son 3 ayın en düşüğüne indi. Cuma günü ise ABD’de tarım dışı istihdamın beklentileri aşması ve buna bağlı Fed’in daha soft bir faiz indirimine gideceği beklentisi ile dolar global piyasalarda yükselişe geçti ve kur da haftayı 5,63 yakınında kapattı.

Hafta sonu TCMB Lideri Çetinkaya’nın KHK ile vazifeden alınması sonrasında kur birinci reaksiyon olarak 5,82’ye yükseldi, fakat tesir hudutlu kaldı ve dün günü 5,73’ten kapattı.

Fed Lideri Powell’ın bu hafta yapacağı yarı yıl sunumunda istihdam sonrası iktisada dair açıklamaları merakla beklenirken dolar da bu hafta yükseliş yaşıyor.

Yurt içinde ise hem faiz indirimi hem de jeopolitik riskler gündemin birinci sırasında yer alıyor. Cumhurbaşkanı Erdoğan, dünkü açıklamasında bilhassa faiz siyasetinin iktisada ziyan verdiğini ve faizin enflasyona neden olduğunu belirtti. Yeni Lider Uysal’ın birinci toplantısı olan 25 Temmuz PPK’da konseyin faiz indirimine gitmesi bekleniyor.

ABD ile S-400 konusundaki belirsizlik devam ederken Türkiye’nin Doğu Akdeniz’deki sondaj çalışmalarına AB’den reaksiyon gelmeye devam ediyor. Bugün AB üye devletlerinin daimi temsilcilerinden oluşan COREPER toplantısında Avrupa Komisyonu’nun hazırlamış olduğu yaptırım seçenekleri görüşülecek ve havacılık mutabakatı, bakanlıklar seviyesindeki temasların sonlandırılması ile aday ülke yardımının da azaltılması gündemde.

Türkiye Dış İşleri Bakanlığı ise Kıbrıs Türk halkının haklarından taviz verilmeyeceğini tekrar söz etti.

Mevcut gelişmelerle USD/TRY kuru bugün güne hafif yükselişle başladı ve son saatte %0,40 primle 5,7555 düzeyine yükselirken EUR/TRY de 6,46 düzeyine çıktı. Günün devamında Fed Lideri Powell’ın konuşması ve FOMC tutanakları takip edilecek, piyasa beklentilerini destekleyen güvercin sözler gelişen ülke varlıklarının düşüşünü sınırlayabilir.

Başa dön tuşu