Dolar/TL tarım dışı istihdam verisi öncesi yükselişte

Investing.com – G-20 doruğunun akabinde global piyasalardaki optimist hava bilhassa gelişen ülke varlıklarında devam ediyor. Hafta içinde açıklanan ABD ve Çin başta olmak üzere PMI bilgilerindeki gerileme ise global iktisada dair sakinlik işaretlerini güçlendiriyor, fakat piyasalarda optimist hava bozulmuş değil.

Türkiye varlıkları da hem global yükseliş hem de S-400 sıkıntısına dair müspet beklentilerden dayanak alarak bu hafta gelişen piyasaların üzerinde pahalanma yaşadı.

ABD bilgilerinin beklenti altında kalması Fed’in faiz indirimine dair olasılıkları güçlendirirken bugün açıklanacak tarım dışı istihdam verisi ise Temmuz beklentisi için hayli değerli. İstihdam ve fiyatların de başka bilgiler üzere beklenti altında kalması durumunda Fed’in faiz indirimine Temmuz itibariyle başlayacağı algısı kuvvetlenebilir, lakin ABD iktisadının en güçlü kanadı olan istihdamın Haziran’da da güçlü seyrini müdafaası, fiyatların beklenti üzerinde artış göstermesi ABD Dolar Endeksi’nin 97,0 düzeyini aşmasını sağlayabilir.

İstihdam öncesi ABD Dolar Endeksi yükseliş yaşarken dolar da hem majör hem de gelişen ülke paraları karşısında bugün kıymet kazanıyor. Dün 5,58 düzeyi altını test ederek 5 Nisan sonrası en düşük seviyeyi gören USD/TRY kuru, bugün istihdam verisi öncesinde 5,6270 düzeyine yükseldi.

Günün birinci yarısında TL ve Güney Afrika randı, dolar karşısında en çok düşüş yaşayan gelişen ülke paraları olurken euro, sterlin, yen ve frank üzere majör paralar da dolar karşısında düşüşte.

Başa dön tuşu