Döviz piyasalarında gündem

USD/TRY: Şahin konuşan Fed üyelerinin akabinde, dün Lider Powell‘ın para siyaseti görünümüne ait rastgele bir ipucu vermekten kaçınması, halihazırda toparlanma uğraşındaki piyasaları destekledi. Bu açıklamanın akabinde yarın açıklanacak ve daha fazla yumuşama göstermesi beklenen kritik ABD enflasyonu öncesinde piyasalar optimist tarafta kalabilir ki dolar endeksindeki (DXY) zayıflık da sürüyor. Yurt dışında bugün bilgi gündemi sakin. Yurt içinde ise TCMB tarafından Kasım ayı cari süreçler dengesi verisi bu sabah izlendi.

Buna nazaran cari açık, Kasım ayında 3,67 milyar dolar (USD) oldu. Beklenti cari açığın 4 milyar USD düzeyinde açık vermesi istikametindeydi. Beklenti, altı dataya rağmen kurda 18,80’in hafif altında fiyatlanmaya devam etti. Birçok gelişmeye de net bir reaksiyon vermeyen Dolar/TL’de, 18,73 – 18,84 aralığında bant hareketinin sürmesini bekliyoruz.

EUR/USD: Fed’in Şubat’taki toplantısı öncesi global piyasalarda gözler yarın ABD’de açıklanacak Aralık ayı TÜFE verisine çevrildi. TÜFE’de yavaşlamanın devam edebileceği beklentisi ve şahin açıklamalar yapan Fed üyelerine karşın dün Fed Lideri Powell’ın para siyasetine ait rastgele bir ipucu vermekten kaçınması risk iştahını destekliyor. Bu ortamda da dolar endeksi, Haziran’dan bu yana en düşük düzeylere yakın hareket ederken paritede 1,0820 düzeyine kadar yükseliş sürebilir. Muhtemel geri çekilmelerde ise 1,0680 düzeyi dayanak pozisyonunda.

XAU/USD: Powell’ın dünkü konuşmasında para politikasına değinmemesi sıkı duruşun sonlarına yaklaşıldığı halinde yorumlara yol açarken risk alma iştahı arttı. Dolar da güçsüz kalmaya devam etti. Kıymetli madende ise alımlar görece sonlu kalsa da yükseliş eğilimi devam etti ve Ons Altın günü 1.877 düzeyinden tamamladı. Bu sabah ise kelam konusu düzeyin üzerinde seyreden pahalı madende, yarın açıklanacak ve daha fazla yavaşlama göstermesi beklenen kritik ABD enflasyonu öncesinde, kısmi yükseliş eğiliminin sürebileceğini düşünüyoruz. Mümkün yükselişlerde 1.900 amaç olarak izlenebilir. Aşağıda ise 1.865 yakın takviye pozisyonunda.

Kaynak: Ziraat Yatırım

Bu makale birinci olarak Hibya Haber Ajansı üzerinde yayımlanmıştır.

Başa dön tuşu