Döviz piyasalarının genel görünümü

USD/TRY: Dün ABD‘de enflasyon, beklendiği üzere yumuşama gösterdi ve TÜFE yıllık bazda %7,1’den %6,5’e yavaşlayarak Ekim 2021’den bu yana en düşük düzeyde gerçekleşti. İşsizlik maaşı başvuruları ise beklentilerin altında gerçekleşerek istihdam piyasasında sıkı görünümün sürdüğünü gösterdi. Bilhassa enflasyon verisi, Fed‘in faiz artış döngüsünde sonlara yaklaştığı kanısını bir manada doğruladı. Bununla birlikte bir sonraki Fed toplantısında, 25 baz puan üzere daha düşük tempodaki faiz artışı ihtimali epey yükseldi. Bu kapsamda da ABD’nin 10 yıllık tahvil faizi de %3,50’nin altına sarkarken dolarda düşüş gözlendi. Bugün ise ABD’de Michigan Tüketici İnanç Endeksi ve kimi Fed üyelerinin konuşmaları takip edilecekken dolardaki global çapta baskı sürebilir. Kıymetli gelişmelere manalı bir reaksiyon vermeyen ve sonlu hareketler gösteren Dolar/TL’de ise misal fiyatlamaların sürdüğünü izliyoruz. Şu kademede kurda hudutlu hareketlerin devam etmesini beklerken 18,73 – 18,84 ortasında bant hareketi görülebilir.

EUR/USD: Dün ABD’de açıklanan ve beklentiler doğrultusunda yumuşama gösteren enflasyon verisi sonrasında bir sonraki Fed toplantısında 25 baz puanlık faiz artırımı ihtimali epeyce yükseldi. Fed’e yönelik şahin beklentilerin azalmasıyla da dolar kıymet kaybetti ve Euro/dolar paritesi %0,9 oranında yükselerek 1,0853 düzeyinden günü tamamladı. ABD’de enflasyonun sürat kesmesinin yanı sıra Çin iktisadının beklenenden erken açılması ve Avrupa‘da güç fiyatlarındaki düşüş, risk iştahını destekleyici ögeler olarak izleniyor. Öteki taraftan ECB’nin faiz artırımlarına devam etme planı da düşünüldüğünde EUR/USD’de yükseliş eğilimi sürebilir. Kısa vadeli olarak da 1,0790 düzeyinin üzerinde kalındıkça 1,0925 gayede kalmaya devam edebilir.

XAU/USD: Enflasyon bilgileri sonrasında ABD’nin 10 yıllık tahvil faizi %3,50’nin altına sarkarken Dolar endeksi (DXY) %0,9 oranında düşüş kaydetti. Fed’in, faiz artırımı döngüsünde sonlara yaklaştığı fikrini bir manada doğrulayan data, pahalı madeni de destekledi ve Ons Altın, günü %1,1 primle 1.897 düzeyinden tamamladı. Faiz artırımında sona yaklaşan Fed’e rağmen ECB üzere başka majör merkez bankalarının, faz artırımı temposunda şu etapta bir durulma beklenmiyor. Öte yandan Çin’in açılma kıssası ve Avrupa’da güç fiyatlarındaki düşüş, risk iştahını bir taraftan destekleyen etmenler. Bu gelişmeler çerçevesinde dolar, global çapta baskı altında kalmaya devam edebilir ki bu da Ons Altın için destekleyici. Münasebetiyle pahalı madende yükseliş eğiliminin sürebileceğini düşünüyoruz. Kısa vadeli olarak da 1.880 düzeyinin üzerinde kalındıkça 1.915 maksatta kalmaya devam edebilir.

Kaynak: Ziraat Yatırım

Bu makale birinci olarak Hibya Haber Ajansı üzerinde yayımlanmıştır.

Başa dön tuşu