Ekonomiler üzerindeki resesyon baskısı ağırlığını koruyor

Investing.com – ABD doları, Fed’in Aralık ayı toplantı tutanaklarının genel olarak şahin tonundan bir ölçü takviye alarak Perşembe günü yükseldi.

Dolar endeksi %0,1 artışla 104,095 düzeyine ulaştı.

Fed’in son siyaset toplantısına ait Çarşamba günü paylaşılan tutanaklar, merkez bankasının agresif faiz artışlarının suratını yavaşlatması gerektiği konusunda mutabakata varıldığını gösterdi lakin siyasetçiler, enflasyonla çabaya odaklanmaya devam ettiklerini vurgulamaya istekliydi.

Fed üyeleri, enflasyon %2’ye hakikat istikrarlı bir düşüş yoluna girene kadar “belirli bir periyot için kısıtlayıcı bir siyaset duruşunu” tercih ettiklerini ve bunun muhtemelen “biraz zaman” alacağını söyledi.

ING analistleri bir notta, “Bu Fed öyküsü, 2023’te dolar ve global varlık piyasası trendlerinin temel itici gücü olmaya devam edecek.” dedi.

Fed, enflasyonu denetim altına almaya kararlı olsa da bunu, büyük iş kayıplarına yol açacak büyük bir resesyondan kaçınarak yapmak istiyor.

Cuma günü açıklanacak olan Aralık ayı istihdam raporu bilgilerine nazaran iktisadın bir evvelki aya kıyasla 200.000 kişilik istihdam artışı kaydetmesi bekleniyor. Lakin bunun öncesinde Perşembe günü açıklanacak olan haftalık ilk işsizlik başvuruları, iş gücü piyasasının mevcut gücüne ait ipuçları sunması açısından incelenecek.

Almanya’nın ihracatı, Kasım ayında beklenmedik bir biçimde düşmesine karşın yüksek enflasyon ve piyasa meçhullüğü, tedarik zincirindeki sıkıntılar azalmış olsa da Avrupa’nın en büyük iktisadı üzerinde baskı oluşturmaya devam ediyor. Bu gelişmeler üzerine euro/dolar, %0,1 artışla 1,0612’ye yükseldi.

Japonya Merkez Bankasının (BoJ), gösterge faizleri için amaç aralığını beklenmedik bir halde genişletmesi ve ultra genişlemeci para siyasetini, bu yıl içinde aksine çevireceğine dair spekülasyon yaratmasının akabinde yen, Aralık başından beri elde ettiği yararların bir kısmını geri verdi: Dolar/yen %0,2 artışla 132,82’den alıcı buldu.

İngiltere Başbakanı Rishi Sunak’ın, enflasyonu yarı yarıya düşürme ve İngiltere iktisadını bu yıl büyütme kelamı vermesinden bir gün sonra sterlin/dolar çifti, %0,4 düşüşle 1,2006’ya geriledi.

Bütçe Sorumluluk Ofisinin son varsayımlarına nazaran bu maksatlar, mutlaka gerçekleştirilebilir olsa da ülke şu anda bir grev dalgası yaşıyor ve inanç çok düşük.

Riske hassas AUD/USD, bir evvelki seanstaki büyük artışların akabinde %0,4 düşüşle 0,6804 düzeyine gerilerken dolar/yuan, %0,2 düşüşle 6,8750 düzeyine indi ve ülke, COVID-19 hadiselerinde büyük bir artışla karşı karşıya olduğundan gözler artık direkt Çin iktisadı üzerinde.

ING, “Fed’in yanında tüm gözler Çin’deki gelişmelerde ve COVID-19’u tedbire siyasetlerinin esnetilmesi ile Çin ve global büyüme için 2023 beklentilerinin yine değerlendirilip değerlendirilmeyeceğinde.” diye ekledi.

Yazar: Peter Nurse

Başa dön tuşu