BONO&FX-Fed’den faiz indirim beklentilerinin takviyesiyle kurda optimist seyir sürüyor

İSTANBUL, 12 Temmuz (Reuters) – ABD Merkez Bankası'nın (Fed) bu ay faiz indirimi yapacağına yönelik beklentilerin gelişmekte olan piyasalara yönelik iştahı artırmasıyla tarafını aşağı çeviren dolar/TL'de 5.70 düzeyinin altında hareket sürüyor.

Fed Lideri Jerome Powell'ın bu hafta yaptığı açıklamalar Fed'in 30-31 Temmuz tarihlerinde yapacağı toplantıda daha büyük çaplı faiz indirimine gideceği beklentilerini yine canlandırdı. Buna karşılık bölgesel Fed liderlerinin aksi sözleri piyasalarda baş karışıklığı yaratırken, dün ABD enflasyon verisi de Fed'in bu ay sert faiz indirimine gideceği beklentilerini sınırladı. bankacı, “Fed faizine ait vadeli süreçler hala 25 baz puan da olsa faiz indirimini fiyatlıyor. Bu beklentinin verdiği takviyeye rağmen içerideki riskler nedeniyle TL lehine sonlu fiyatlama devam edebilir. Kurda 5.6620 düzeyi kıymetli fakat asıl olarak 5.60 düzeyinin kırılıp kırılmayacağı izlenecek” dedi.

Cuma günü 5.6345 düzeyinden kapandıktan sonra TCMB liderinin değişmesiyle haftaya Asya seansında 5.8245 düzeyine kadar yükselirken, kur bir boşlukla açılmış oldu. Dün 5.6775 düzeyinden kapanan dolar/TL TRYTOMD3= bu sabah saat 0903 prestijiyle 5.6750/5.6830 düzeyinde bulunuyor. Tıpkı saatte sepet bazında TL 6.0355/6.0432, euro/TL ise 6.3991/6.4011 düzeyinde.

Piyasalar Fed'in yanı sıra TCMB'den gelecek mümkün iletiler ile 25 Temmuz'daki PPK toplantısına odaklanmış durumda. TCMB'den yeni lider Murat Uysal'ın vazifesi devralmasının akabinde yapılan yazılı açıklamada önümüzdeki günlerde bir basın toplantısı düzenleyeceği belirtilmişti. 25 Temmuz'da yapılması beklenen faiz indiriminin beklenenden daha agresif olup olmayacağı piyasalarda istikamet belirleyici olacak.

Reuters'ın 18 kurumun iştiraki ile yaptığı ankete nazaran Çetinkaya'nın misyondan alınarak faizlerin düşürülmesine daha sıcak baktığı belirtilen Murat Uysal'ın TCMB başkanlığına getirilmesinin akabinde bu ay faiz indirimlerine başlaması beklenen TCMB'den indirim beklentisi lider değişimi öncesine nazaran 100 baz puan artarak 200 baz puana yükseldi.

TCMB'nin bu ay faiz indirimlerine başlamasını bekleyen iştirakçilerin sayısı da liderin değişiminden evvelki periyoda nazaran arttı. L8N24B328

Analistler yüksek dolarizasyon, TCMB'nin para siyasetine ait belirsizlikler, bu ay içinde teslim edilmesi beklenen S-400'ler nedeniyle ABD'nin Türkiye'ye yaptırım uygulama ihtimali ve Türkiye'nin Kıbrıs'ın kuzeydoğusunda yeni bir petrol ve doğalgaz sondaj faaliyeti yürütmeye başlamasıyla Doğu Akdeniz'de güç kaynaklı artmaya başlayan tansiyonun TL için global piyasalara paralel mümkün bedel çıkarları karşısındaki ana risk ögeleri olarak öne çıktığını belirtiyor.

TCMB bilgilerine nazaran 5 Temmuz ile biten haftada bireylerin yabancı para cinsinden mevduat ve fonları 526.7 milyon dolar artışla 115.5 milyar dolar ile rekor düzeye geldi. yandan Avrupa Birliği (AB), hazırladığı taslak metine nazaran Kıbrıs'ta “yasadışı” hidrokarbon sondaj faaliyetleri nedeniyle Türkiye ile hava nakliyeciliği mutabakatı hakkındaki müzakereler ile üst seviye diyalogu askıya alacak ve 2020 yılında Türkiye'ye yapacağı mali yardımı azaltacak. piyasasında ise Cuma günü son süreçte %18.98 düzeyinde olan iki yıllık gösterge tahvilin bileşik faizi dün spot kapanışta %19.21, valörde son süreçte %19 düzeyindeydi.

Cuma günü spot kapanışta ortalama %16.08, valörde son süreçte %16.21 düzeyinde olan 10 yıllık gösterge tahvilin bileşik faizi ise dün spot kapanışta son süreçte %17.06 düzeyindeydi.

Başa dön tuşu