Fed faiz kararı ve Powell konuşması sonrası Dolar yükselişe geçti

Investing.com –

Fed bugün gerçekleşen FOMC toplantısında oy birliği ile 0,25 bp faiz indirimine giderek faiz bandını % 2.00 – 2.25 aralığına düşürdü.

Karar metninde faiz indirimi için global riskler ve düşük enflasyon gösterilirken karar sonrası konuşma yapan Fed Lideri Powell’ın açıklamalarında öne çıkanlar:

  • Faiz indirimi enflasyon maksadının ilerlemesini desteklemek için yapıldı
  • ABD iktisadı yılın birinci yarısında sağlıklı süratle büyüdü, lakin imalat tarafında daralma yaşandı. Bu yalnızca ABD iktisadında değil Çin ve Euro Bölgesi'nde de yaşanıyor.
  • Süre gelen belirsizlikler yatırımcıları temkinli davranmaya itiyor.
  • Ücretlerdeki değişim enflasyondaki baskıyı azaltacak durumda değil, komite global büyüme riskleri ve ticaret belirsizlikleri nedeniyle ekonomiyi destekleyecek adımlar attı.
  • Faiz ve para siyasetinde enflasyon başta olmak üzere göstergeler takip edilecek.
  • Ekonominin performansı gayemize yakın lakin yılın başından itibaren global iktisat ve imalat tarafındaki azalma enflasyonu zorladı ve tehditlere karşı görünümü denetim altında tutmak istiyoruz.
  • Politikamız ekonomiyi destekliyor, beklentilerimiz de âlâ istikamette, fakat itimat olarak iktisattaki azalma (küresel olarak) sonucunda faiz indirimine gittik.
  • Aşağı istikametli riskleri engellemek için bu kararı aldık ve kalan devirde ticaret savaşları ve ABD ekonomisindeki gidişatı takip edeceğiz. ABD iktisadının dirençli kalmaya devam etmesini bekliyoruz.
  • Ticaret riskleri daha evvel çok tecrübelenen bir durum değil, bu nedenle sürecin nasıl ilerleyeceğini izleyeceğiz. Rastgele bir formda ticaret siyaset belirsizliklerini kısa ve orta vadeli izleyeceğiz.
  • Zayıf global büyüme Fed dahil birçok merkez bankasını para siyasetinde gevşemeye itti, lakin ABD ekonomisindeki göstergeler daha fazla indirim için şimdilik dirençli, tekrar de ticaret başta olmak üzere belirsizlikler takip edilerek adımlar atılacak.

Powell, faiz indiriminin devam edip etmeyeceğine dair soruya:

“0,25 bp faiz indirimine bakmak yanlışsız olmaz komite yıl içindeki değişimleri izleyecek. Gayelere ve risklere bağlı adımlar atılacak.” şeklinde yanıt verdi.

Powell’ın açıklamalarında global büyüme ve imalat tarafındaki zayıflamaya vurgu yapması, lakin ABD iktisadının hedeflenen performansı koruduğunu, siyasetin devamı için gelişmeleri izleyeceklerini belirtmesi, beklenenden daha az güvercin bir açıklama oldu

Faiz kararı ve Powell konuşmasının akabinde ABD Dolar Endeksi 98,70 düzeyine çıkarken 16 Mayıs 2017 sonrası doruğa çıktı. EUR/USD 1,1060 ile birebir tarih sonrası en düşük düzeye indi

Altın 1,434$ düzeyinden 1,410$ düzeyine geriledi

Gün içinde 5,51 düzeyine gerileyerek Nisan sonrası taban seviyeyi gören USD/TRY 5,6150 düzeyine çıkarak 5 günlük düşüşünün akabinde günlük bazda yükselişe geçti.

Başa dön tuşu