2015’ten Beri Çözülmeyi Bekleyen 1 Milyon Dolarlık Bitcoin Bulmacası

1 milyon dolarlık Bitcoin bulmacası 2015’ten beri çözülmeyi bekliyor. “Resme gizlenmiş 5 Bitcoin’i bulunuz” klişesinden farklı olarak bu bulmacada birbirine gevşek bir biçimde bağlı ve yalnızca birkaç adedinin kırılma ihtimali olan epey güç bir cüzdan serisi bulunuyor. Bu zorluğa karşın Bitcoin uzmanları ve meraklıları bulmacayı çözmekten vazgeçmiyor.

İddiaya nazaran bulmacada toplamda 160 adres var ve bu adreslerin 90 tanesi hala çözülebilmiş değil. Toplamda 102.66 BTC’nin bulunduğu belirtilen bu 90 adresin her birinde 0.62 BTC ile 1.60 BTC ortasında değişen ölçülerde Bitcoin bulunuyor.

Bitcoin adresleri kümesinden oluşan bulmacada her adreste bir evvelki adrese nazaran Bitcoin’lerin sayısı kademeli olarak artıyor. Şayet bir adresin özel anahtarının kilidi açılabilirse ödül olarak cüzdanın içindeki Bitcoin’i alıyorsunuz.

Normal koşullarda özel bir anahtarın kırılması epeyce güç. O denli ki bir özel anahtarın kırılmasının 0.65 milyar yılı bulacağı varsayım ediliyor. Lakin bu bulmacada adresler birbirine çözülmelerini kolaylaştıracak bir formda bağlanmış. Tekrar de adreslerin çözülmesi bir oldukça sıkıntı.

Bulmacadaki Bitcoin adresleri kümesi birinci olarak 2015’te bir BitcoinTalk kullanıcısı tarafından farkedildi. O periyot adresleri çözmeye zorlayacak bir bot oluşturduğunu tez eden kullanıcı, adreslerin çok güçlü bir kriptografiyle korunduklarını işaret ederek bunu yapmanın sonsuza kadar sürebileceğini belirttiyor.

Bulmacanın gizemli yaratıcısının yalnızca bulmacanın kilidinin kırılıp kırılmayacağını görmek ismine bulmayacağı tasarladığı belirtiliyor.

Haber İçeriği: 2015’ten Beri Çözülmeyi Bekleyen 1 Milyon Dolarlık Bitcoin Bulmacası

Başa dön tuşu