Fed’in şahin mesajları, kripto piyasasının gündeminde

Hisse senedi ve kripto piyasaları, dünya genelindeki büyük merkez bankalarının sıkı para siyasetinin, yeni yılda da sürüp sürmeyeceğine dair sinyalleri yakından takip etmeye devam ediyor. Hasebiyle ABD Merkez Bankasının (Fed) geçen ayki faiz kararına dair dün yayımlanan tutanaklar, piyasaların gündeminde yer alıyor.

Hatırlanacağı üzere Federal Açık Piyasa Komitesi geçen yıl boyunca üst üste dört sefer 75 baz puanlık, Aralık ayındaki toplantısında ise piyasanın da beklentisi dahilinde 50 baz puanlık faiz artırımına başvurmuştu.

“Sıkı para siyaseti duruşunun sürmesi muhtemelen biraz vakit alacak”

Dün akşam yayımlanan tutanaklarda, enflasyonu düşürmeye ait kararlılığa dikkat çekilirken fiyat artışlarının, “beklenenden daha ısrarcı” biçimde gerçekleştiği belirtiliyor. Tutanaklarda “Finansal şartların ‘gereksiz’ gevşemesi fiyat istikrarına ziyan verebilir. Enflasyonun yüzde 2’ye yanlışsız daima bir düşüş trendinde devam ettiğine dair emin olunana dek sıkı para siyaset duruşu sürdürülmeli ve bu da muhtemelen biraz vakit alacak.” sözleri yer alıyor.

Varlık idare şirketi Ünlü & Co. tarafından yapılan tahlilde, “Yeni yılda piyasaların odaklandığı gündem hususları çok fazla değişmiş değil. Bu kapsamda büyümeye dair soru işaretleri ve önde gelen merkez bankalarının izlemesi beklenen sıkı para siyasetlerinin, ekonomik aktivite açısından giderek daha fazla risk yarattığına dair algı risk iştahını limitliyor.” uyarısı yapılıyor.

ifadelerinin yer aldığı piyasa tahlili şöyle devam ediyor:

Hisse senedi piyasalarının Fed tutanaklarına tepkisiyse hudutlu ama nispeten üst taraflı: Teknoloji borsası Nasdaq dünü yüzde 0,69’luk, Dow Jones yüzde 0,4’lık ve S&P 500 ise yüzde 0,75’lik artışla kapamış durumda.

Makroekonomik taraftaki sıcak gelişmelerin kripto piyasasına somut bir tesiri ise şimdi gözlemlenebilmiş değil. Piyasa bedeli bakımından dünyanın en büyük kripto parası Bitcoin, düne kıyasla yüzde 0,22’lik düşüş kaydederek 16 bin 818 dolardan süreç görüyor.

Ethereum’da da benzeri bir yatay görünüm kelam konusu. Dünden beri yüzde 0,02’lik paha kaybeden Ethereum şu sıralar 1,250 dolardan el değiştiriyor.

Piyasa kıymeti bakımından en büyük beş kripto para ortasında yüzde 1,15’lik yükselişiyle Binance Coin (BNB) ve yüzde 1,83’lük paha artışıyla Dogecoin (DOGE) yer alıyor.

Son 24 saatin en çok kazandıran kripto parası, yüzde 18,58’lik yükselişiyle XYO Network (XYO) olurken, Nano (NANO) yüzde 16,98’lik, eCash (XEC) yüzde 9,92’lik, Fetch.ai (FET) yüzde 8,61’lik ve Bitcoin Gold ise yüzde 8,56’lık artış kaydetmiş durumda.

Bu makale birinci olarak CoinDesk Türkiye üzerinde yayımlanmıştır.

Başa dön tuşu