FOMC Tutanakları: Haziran sonrası aşağı yönlü riskler arttı

Investing.com – Tarım dışı istihdam verisinin akabinde Fed’in faiz siyasetinde nasıl bir görüşe sahip olduğu merakla beklenirken Fed Lideri Powell, yarı yıl sunumunda ABD iktisadında yatırımların azaldığı ve enflasyonun da dingin kalmaya devam ettiğini, istihdam sayılarının komite görüşünde bariz bir değişiklik yaratmadığını söz etti.

Ticaret savaşlarının yatırımları zorladığını fiyatların de fiyatları destekleyecek güçte olmadığını belirten Powell’ın sunumunun akabinde dolar, global piyasalarda sert düşüş yaşadı. ABD Dolar Endeksi 97,07 düzeyine gerilerken EUR/USD 1,1265 ve Altın 1,414$ düzeyine çıktı.

Powell sonrası %1 kayıpla 5,6650 düzeyine gerileyen USD/TRY hafta başındaki yararlarının büyük kısmını geri verdi.

Az evvel açıklanan Haziran ayı FOMC tutanaklarına baktığımızda;

Tutanaklarda Fed yetkililerinin birçoklarının artan global riskler karşısında faiz indirimini desteklediği görülürken enflasyona dair de zayıf seyrin bir mühlet daha devam edeceği iddia ediliyor.

Ticaret savaşlarının global ekonomiyi zorladığı bu süreçte ABD ekonomisin süreci en az hasarla atlatabilmesi için faiz indiriminin uygun olduğu görüşünde olan yetkililer, bunun şokları da yumuşatacağı kanaatinde.

Faiz indirimini destekleyen üye sayısı çoğunlukta olurken birtakım yetkililer ise faiz indirimi için şimdi güçlü bir sebep olmadığı görüşünde.

Hem komitede çoğunluğun faiz indirimini desteklemesi hem de Powell’ın bugünkü açıklamaları tutanaklarla paraleldi ve Fed’in Temmuz sonundaki toplantıda 25 bp faiz indirimine gitmesine kesin gözüyle bakılıyor.

Powell sonrası sert düşüş yaşayan dolar, tutanakların akabinde 97,0 tabanına gerilerken Altın tutanaklar sonrası 1,418$ düzeyine çıktı. USD/TRY ise 5,67 yakınında %1 negatif bölgede süreç görüyor.

Başa dön tuşu