Forex – Dolar, Brexit Derdiyle 2 Ayın Yükseğinde; GSYH Verileri Bekleniyor

Investing.com – Dolar Avrupa’da Cuma günü iki ayın yüksek düzeyine ulaşarak, hem Avrupa Merkez Bankası (ECB) hem de İngiltere’nin yeni Başbakanından gelen ikna etmez performansın akabinde Euro ve sterlin karşısındaki artış eğilimini sürdürdü.

Amerikan Doları’nın öbür 6 majör döviz karşısındaki performansını ölçümleyen Amerikan dolar endeksi, Asya oturumu sırasında 97,627’ye yükseldi ve TSİ 11.00 prestiji ile bu düzeyin çabucak altında gezindi. Bu, Mayıs ayından sonra görülen en yüksek düzey oldu.

TSİ 15.30’da yayınlanacak olan ikinci çeyrek GSYH büyümesinde yıllık %2 altına keskin bir düşüş beklendiği düşünülürse, dolardaki artış genel kanının aksi bir hareket.

BNY Mellon’da döviz stratejisti olan John Velis, “%2 altındaki bir sayı 2017’nin birinci çeyreğinden beri görülen birinci düşük okuma olacak ve değerli bir yavaşlamayı temsil edecektir,” dedi.

Dolar kısmen öteki dövizlerin zayıflığından faydalanıyor. Brexit sterline ve Başbakan Boris Johson’ın AB’deki birinci girişi Perşembe günü yetkililer tarafından şiddetle reddedildikten sonra da Euroya gölge etmeye devam ediyor.

Johnson eski mevkidaşı Theresa May’in şekillendirdiği Çıkış Anlaşması’nın öldüğünü söyledi. Bununla birlikte, yakında gidecek olan Avrupa Kurulu Lideri Jean-Claude Juncker bir telefon görüşmesinde onun tekrar müzakere taleplerini reddetti ve bunun “en güzel ve muhtemel tek anlaşma” olduğunu söyledi.

Johnson

İki ay evvel “Anlaşmasız” bir Brexit mümkünlüğünün Johnson ile ana senaryo haline gelmesinden bu yana, pek çok yılın en düşük düzeylerinde süreç görüyor. Peterson Milletlerarası İktisat Enstitüsü’nün analistleri tarafından hazırlanan yeni bir bildiri, Brexit’in hiçbir ülkeyi daha düzgün hale getirmeyeceği halde, İngiltere’yi herkesten daha güç bir duruma sokacağını savundu.

Ancak Euro üzerindeki Brexit tesiri daha yeni. Münih’teki IFO fikir kuruluşunun müdürü Clemens Fuest Perşembe günü Bloomberg’e yaptığı açıklamada, Alman imalatının “serbest düşüşte” olduğunu ve Anlaşmasız Brexit durumunda düşüşün tabana vurmasını beklemediğini söyledi.

Johnson’ın misyona gelmesinin akabinde sterlinin kısa mühlet için yaşadığı artış artık büsbütün bilakis döndü ve sterlin Salı günü gördüğü iki yılın düşük düzeyine hakikat yol alıyor.

Diğer yandan Euro, ECB’nin Perşembe günü gerçekleşen “laf çok icraat yok” idare konseyi toplantısı öncesinde bulunduğu düzeyde temkinli oldu. Euro bölgesinin merkez bankası Eylül ayında kıymetli ölçüde politik gevşeme yapabileceğini ima etti lakin mevduat faizinde %0,1 oranında ölçülü bir indirim umutlarını yıktı.

Başa dön tuşu