Forex – Dolar Endeksi, Ateşkesin Artırdığı Risk İştahıyla 1 Haftanın Yükseğinde

Investing.com – ABD ve Çin ortasındaki bir ticari ateşkes, yen ve İsviçre frangı üzere inançlı liman dövizlerine olan talebi vurdukça, Pazartesi günü dolar döviz sepeti karşısında bir haftanın yükseğine ulaştı.

ABD Lideri Donald Trump Cumartesi günü Japonya’daki Küme 20 doruğu esnasında Çin Cumhurbaşkanı Xi Jinping ile görüştükten sonra, yeni vergileri durduracağını ve Çin’in daha çok tarım eseri alacağını söyledi.

Trump ayrıyeten ABD Ticaret Bakanlığı’nın, hükümet onayı olmaksızın ABD’li şirketlerden bileşen ve teknoloji satın almaktan menedilmiş firmalar listesinden Huawei’yi çıkarıp çıkarmayacağı üzerine önümüzdeki birkaç gün inceleme yapacağını söyledi.

Dünyanın en büyük iki iktisadı ortasında tam kapsamlı bir ticaret savaşına yönelik endişelerin azalmasıyla, rahatlatıcı bir ralli Pazartesi günü global finans piyasalarında da süratle yayıldı. Tekrar de analistler, iki taraf ortasında değerli bir muahede olmayışının, global iktisattaki problemlerin direnç gösterebileceği manasına geldiğini söylüyor.

Dolar dün gece 108,53’e ulaştıktan sonra, sabah saatlerinde %0,6 artarak 108,48 yen oldu.

Amerikan dolarının yen karşısındaki artışından dayanak alan ABD dolar endeksi, %0,5 bedel kazanarak 96,15 oldu.

Dolar inançlı liman İsviçre frangı karşısında %0,8 artarak 0,9837’ye yükseldi.

Euro %0,43 düşüşle 1,1318’den süreç gördü.

Yatırımcılar, Arz İdare Enstitüsü’nün günün ilerleyen saatlerinde yayınlanacak olan Haziran ayı imalat endeksini bekliyor.

FPG Securities’de müdür olan Koji Fukaya, “şimdi ilgi G20’den ABD temellerine kayıyor,” dedi.

“Kısa müddet evvel kimi Fed yetkilileri gevşeme görüşlerini azalttı ve datalar Fed’in bu ay faiz indirimlerine hazır olup olmadıklarının daha net bir fotoğrafını çizmeye yardım edecek.”

18-19 Haziran’daki siyaset toplantısında Fed bu yıl için mümkün faiz indirimlerine kapıyı araladı. Lakin Lider Jerome Powell dahil merkez bankası yetkililerinin geçen haftaki değerlendirmeleri ve hafta sonu gerçekleşen ticari ateşkes, agresif faiz indirimlerine yönelik beklentileri azalttı.

Bir raporun gösterdiğine nazaran, yurtiçi talebin ve ihracat talebinin azalması nedeniyle Çin’in fabrika aktivitesi Haziran ayında beklenmedik biçimde küçülerek, bitmek bilmeyen ticaret savaşıyla büyük imalat bölümü üzerindeki daha fazla yüke işaret etti.

Ülkenin en büyük ticari ortağı Çin’in ekonomik varlığına hassas olan Avustralya doları, %0,34 kayıpla 0,6995’e düştü.

— Bu haberde Reuters’ın katkısı bulunmaktadır.

Göz Atın
Kapalı
Başa dön tuşu