Forex – Dolar, G20 Gösterisi Öncesinde 1 Haftanın Yükseğine Ulaştı

Investing.com – Sino-ABD ortasındaki ticaret savaşında ateşkes olabileceğine dair işaretler ortasında, dolar Perşembe günü yen karşısında bir haftanın yükseğine ulaştı lakin yatırımcılar, iki ülke ortasında G20 doruğunda gerçekleşecek olan yakından takip edilen toplantı öncesi temkinli kaldı.

Dolar %0,32 artışla 19 Haziran’dan itibaren gördüğü en yüksek düzey olan 108,11 yen’den süreç gördü.

Güney Çin Sabah Postası (SCMP) kaynaklara atıf yaparak, Washington ve Pekin’in 300 milyarlık ek Çin ithalatı üzerine bir sonraki vergi çeşidini önlemeye yardımcı olacak bir muahede tasarladıklarını söyledi.

Çarşamba günü ABD Lideri Donald Trump, Çinli mevkidaşı Xi Jinping ile bir mutabakatın bu hafta sonu gerçekleşebileceğini söylese de, görüşmeler başarısız olduğu takdirde, neredeyse kalan tüm Çin ithalatına vergi uygulamaya hazırlanıyor.

Trump ve Xi 28-29 Haziran’da Osaka’daki G20 doruğunda görüşecek.

Mizuho Securities’den Yamamoto, Trump-Xi toplantısının potansiyel sonucunun ABD’nin para siyaseti için büyük değer arz ettiğini söyledi.

“Eğer iki taraf daha fazla vergi uygulamama konusunda anlaşırsa, Fed’in artık faiz indirimine gereksinimi olmayacak. Aksi halde görüşmeler daha fazla vergi koymaya işaret ederse, bu, kararsız siyasetçilerin faiz indirimlerine yönelmesini sağlayabilir.”

Dolar, geçtiğimiz hafta Fed’in önümüzdeki aylarda mümkün mali genişlemeye kapı aralamasının akabinde darbe aldı – Salı günü altı ayın düşük düzeyi olan 106,78 yen’e geriledi.

Amerikan Doları’nın öteki 6 majör döviz karşısındaki performansını ölçümleyen Amerikan dolar endeksi, bir evvelki günde yaşanan ölçülü artışlara yenisini ekledi ve %0,16 artışla 95,88 düzeyine ulaştı.

Fed’in gevşeme ihtimalleri ortasında endeks, hafta başında üç ayın düşük düzeyi olan 95,36’ya gerilemişti. Lakin agresif bir faiz indirimi beklentilerini yatıştıran Lider Jerome Powell üzere, merkez bankası yetkililerinin bu haftaki değerlendirmeleri sonrasında yine güç kazanmayı başardı.

Euro Amerikan doları karşısında 1,1356 düzeyinde bir ölçü düşük süreç gördü.

Yeni Zelanda Merkez Bankası faizleri indirme konusundan imtina ettikten sonra dövizin toparlandığı Çarşamba günü, Yeni Zelanda doları iki ayın doruğu olan 0,6693’e yakın bir arada kalarak 0,6675’te süreç gördü.

Avustralya doları iki buçuk haftanın yüksek düzeyi olan 0,6999’u gördükten sonra 0,6692’den alıcılandı.

— Bu haberde Reuters’ın katkısı bulunmaktadır.

Başa dön tuşu