Forex – Euro, Merkez Bankası Öncesi 2 Ayın Düşük Seviyesinde; Sterlin Zayıflıyor

Investing.com – Avrupa Merkez Bankası’nın (ECB) mali gevşemenin yolunu açacağına ait beklentiler ortasında Euro Çarşamba günü iki ayın düşük düzeyine gerilerken, anlaşmasız bir Brexit ihtimaline dair artan endişelerin baskısıyla sterlin iki yılın düşük düzeyleri yakınında süreç görüyor.

Tek döviz %0,17 düşüşle 31 Mayıs’tan bu yana gördüğü en zayıf düzey olan 1,1131’de düşük süreç gördü. Bir evvelki gün aslında %0,5 üzerinde kaybetmişti ve bu hafta şimdiye kadar kaybı yaklaşık %0,7 oldu.

Euronun düşüşü Perşembe günkü ECB siyaset toplantısından evvel hızlandı. Piyasalar faiz indirimi beklentilerini azaltsa da, Eylül ayındaki bir gevşemeye taban hazırlayacak güvercin bir rehberlik bekliyor.

Daiwa Securities’de kıdemli döviz stratejisti olan Yukio Ishizuki, “döviz piyasası içerisinde ECB’nin güvercin lisanı yahut hareketleriyle fiyatlanma teşebbüsleri son iki günde tempo kazanarak, euroda keskin düşüşlere yol açtı,” dedi.

“Önemli nokta ECB’nin bu hafta kesinlikle gevşeme yapıp yapmayacağı değil, Draghi’nin politik gidişat ile ilgili kullanacağı lisan değerli.”

Boris Johnson’ın Salı günü İngiltere başbakanlığı yarışını kazanarak anlaşmasız bir Brexit hortlağını ortaya çıkarmasının akabinde, sterlin iki yılın düşük düzeylerine gerçek ilerledikçe, Euroda da düşüş taraflı baskı görüldü.

Sterlin 1,2430’da düşük süreç görerek arka arda dördüncü kayıp günü yolunda ilerledi ve geçen hafta gördüğü iki yılın taban düzeyi olan 1,2382’ye yaklaştı.

ABD-Çin ticaret müzakerelerinde görülen ilerlemeleri takiben, yatırımcıların riskten kaçınma hareketinin azalmasından ötürü ABD Hazine randımanlarında yaşanan artışla desteklenen dolar, yen karşısında ulaştığı bir haftanın yüksek düzeyi 108,290’dan geri çekildi ve 108,04’e geriledi.

Bloomberg’in Salı günü kaynak vermediği bir haberine nazaran, ABD Ticaret Temsilcisi Robert Lighthizer ve kıdemli ABD yetkilileri, Çinli yetkililerle yüz yüze görüşmeler yapmak için Pazartesi günü Şangay’a gidecek.

ABD dolar endeksi bir evvelki gün elde ettiği yaklaşık %0,5’lik artışı takiben, beş haftanın yükseği 97,50’ye ulaştı.

Washington’ın Salı günü hükümetin borçlanma limitlerini yükseltme konusunda mutabakata varmasının akabinde, dolara olan talep arttı. Analistler, artan ABD borçlanmasının ülkenin bankacılık sistemindeki para arzını daraltacağını ve bunu takiben doları destekleyeceğini varsayım ediyor.

Sumitomo Mitsui Trust’ta kıdemli piyasa ekonomisti olan Ayako Sera, “ECB toplantısı öncesinde eurodaki zayıflığa bir katkı olarak, piyasa iştirakçilerinin gelecek haftaki FOMC toplantısında Fed’in 50 puanlık indirim yapma ihtimalini düşürmeye devam etmesiyle dolar dayanak görüyor,” dedi.

Fed’in 30-31 Temmuz toplantısında faizleri 50 puan indireceğine ait spekülasyonlar, birtakım kıdemli Fed yetkililerinin değerlendirmelerini takiben bu ayın başlarında yükselmişti. Fakat yatırımcılar o vakitten beri beklentilerini düşürdü ve artık 25 puanlık bir indirimi daha mümkün görüyor.

Westpac Bank’in Avustralya Merkez Bankası’nın sonraki faiz indirimine ait vakit öngörüsünü Kasım ayından Ekim ayına çekmesinin akabinde, Avustralya doları 12 günün düşük düzeyi olan 0,6979’a geriledi.

— Bu haberde Reuters’ın katkısı bulunmaktadır.

Başa dön tuşu