Forex – Yen, Güvenli Liman Talebindeki Canlanmayla Dolar Karşısında Kazanıyor

Investing.com – Ticari tansiyonlar ve global büyümedeki yavaşlama üzerine yeni telaşlar yatırımcı inancına ziyan vererek Japon yenine olan talebi destekledikçe, Çarşamba günü ABD doları döviz sepeti karşısında iki haftanın yükseği yakınında geziniyor.

Altı majör döviz sepeti karşısında dolar endeksi Salı günü gördüğü yüksek düzey 96,45 puandan pek uzaklaşmadan, 96,38 puanda süreç gördü.

Amerikan doları haftanın başında ulaştığı 12 günün yüksek puanı 108,53’ten %0,2 düşüşle inançlı liman yen karşısında zayıfladı ve 107,66 puandan alıcılandı.

ABD Lideri Donald Trump imtiyaz önerdikten sonra, Cumartesi günü G20 tepesinde Washington ve Pekin ticari görüşmelere yine başlamaya karar verdi.

Ancak bilhassa görüşmelerde kısa müddet evvel yaşanan bozulma ve Trump’ın yapılacak rastgele bir muahedenin ABD lehine olması gerektiğine ait değerlendirmelerine bakarak, dünyanın en büyük iki iktisadı ortasında uzun vakittir süren ticaret savaşının çözülme ihtimali konusunda yatırımcılar temkinli kaldı.

Washington’un uçak sübvansiyonları üzerine uzun vakittir devam edin tartışmada 4 milyar dolarlık AB malına vergi koyma tehdidi de hissiyata darbe vurdu.

Dünya çapındaki zayıf fabrika okumalarının bir gün sonrasında ticarete bağlı iktisada sahip son ülke Güney Kore’nin ekonomik büyüme ve ihracat amaçlarını düşürmesiyle birlikte, global büyüme telaşları de yatırımcı itimadına yük oldu.

Euro 1,1275 ile 1,1322 ortasında sallandığı Salı günkü volatil oturumu takiben 1,1270’e geriledi.

Avrupa Merkez Bankası (ECB) siyasetçilerinin Temmuz siyaset toplantısında faizleri indirmek için ivedisi olmadığına ait medya raporları sonrasında tek döviz takviye görmüştü. Lakin politik güvercin olarak algılanan IMF genel müdürü Christine Lagarde’ın bir sonraki ECB başkanlığına aday olarak gösterilmesinin akabinde tekrar düşüş yaşadı.

Sterlin ABD dövizi karşısında zayıflayarak %0,23 düşüşle 1,2562’den süreç gördü.

İngiltere Bankası Yöneticisi Mark Carney Salı günü ticari çekişmelerden ve Brexit’ten kaynaklanan belirsizliklere işaret ederek, yatırımcıların merkez bankası gevşeme siyasetine ait tezlerini artırmasına neden oldu.

Bir evvelki gün %0,4 civarı yarar elde eden Avustralya doları 0,6988’de sakin kaldı. Avustralya Merkez Bankası’nın faizleri indirmesinin lakin daha istikrarlı bir görünüm sunmasının akabinde, Avustralya doları yükselmişti.

— Bu haberde Reuters’ın katkısı bulunmaktadır.

Başa dön tuşu