FX-Dolar/TL Erdoğan’ın kademeli faiz indirimi çağrısı ardından geriledi

ANKARA, 26 Temmuz (Reuters) – Dolar/TL TRYTOM=D3 Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın kademeli faiz indirimi daveti akabinde 5.6665'e kadar geriledi.

Kur Erdoğan'ın daveti öncesi 5.6850 düzeyinde süreç görüyordu.

Merkez Bankası (TCMB) dün siyaset faizini 4.5 yıl ortanın akabinde 425 baz puan indirdi. Dalgalı bir seyrin arıdndan kur faiz indirimi öncesindeki 5.70'li düzeylerde dengelendi.

Bugün de güne 5.70 civarında süreç gören dolar/TL TRYTOM=D3 Erdoğan'ın açıklamaları öncesi 5.6850 sevciyesinde süreç görüyordu. Kur davet sonrası kademeli olarak 5.6665'e kadar geriledi. Kur saat 1248'de 5.6645/5.6660 düzeyindeydi.

Bir bankanın döviz masası işlemcisi, “Erdoğan'ın davetindeki kademeli söylemi, 425 baz puanlık indirimin daha düşük tahminen 100 baz puanlık indirimlerle devamına yönelik bir davet. Davetin birebir boyutta indirimleri içermiyor olması piyasa beklentileriyle uyumlu. Bu nedenle kurda sonlu da olsa bir optimistlik görüyoruz. TL bugün gelişmekte olan ülke para üniteleri ortasında müspet ayrışıyor” dedi.

Erdoğan, bugün yaptığı konuşmada %24 faizin yüksek olduğunu savunduklarını lakin bunu TCMB eski liderlerine ulaştırmadıklarını belirterek, “oyalandık” dedi.

Dün gerçekleştirilen faiz indirimini piyasanın da çok olağan karşıladığına dikkat çeken Erdoğan, “Olması gereken esasen buydu… Bu bile kâfi değil, yıl sonuna kadar bunu kademeli halde devamı gelir. Bunu usturuplu halde indireceğiz ki, faiz düştükçe enflasyon düşer” dedi.

Başa dön tuşu