Forex – Dolar Yükseliyor; Sterlin Brexit Endişeleri Üzerine Düşüşte

Investing.com – ABD doları ABD Hazine verimlerindeki artıştan aldığı takviyeyle Salı günü döviz sepeti karşısında yükselirken, sterlin, anlaşmasız bir Brexit ihtimaline ait artan dehşetler ortasında 27 ayın düşük düzeylerinde kapattı.

Altı majör döviz sepeti karşısında dolar endeksi %0,2 artışla 97,17 oldu.

Amerikan doları %0,24 karla 108,10 yene yükseldi.

Avrupa Merkez Bankası (ECB) Lideri Mario Draghi’nin bu haftanın sonlarında gerçekleşecek olan siyaset toplantısında, global ticaret gerilimlerinden doğan risklerle savaşmak için Eylül ayındaki bir indirime işaret edeceğine dair artan beklentiler ortasında, euro %0,17 düşüşle 1,1187’ye geriledi.

High Frequency Economics’te memleketler arası kıdemli ekonomist olan Carl Weinberg, “kurumsal sistemi içinde kalıp, finansal sistemin istikrarını bozmayarak, hem piyasaların artan gevşeme feryadını şad etmek, hem de iktisatta fark yaratmak için ECB’den cüretkar bir atak gelecek,” yazdı.

Sterlin geçen hafta ulaştığı 27 ayın düşük düzeyi olan 1,2382’ye yakın kalarak, 1,2442’de %0,24 düşük süreç gördü.

Theresa May yerine, İngiltere’nin iktidardaki Muhafazakâr partisinin yeni önder ve başbakan olarak Boris Johnson’ı seçme ihtimalinden ötürü, sterlin düşük düzeylerde kaldı. Haftalardır süren parti içi seçim sonucu Salı günü duyurulacak.

Johnson’ın 31 Ekim’de İngiltere’yi AB’den anlaşmasız bir formda çıkaracağına ait spekülasyonlar artıyor.

Yeni Zelanda Merkez Bankası’nın zati %1,5 ile rekor düşük bir düzeyde olan faiz oranlarıyla, alışılmadık para siyaseti stratejilerine tekrar göz atacağına ait gelişmelerle kısmen baskı altında kalan Yeni Zelanda doları, %0,34 kayıp ile 0,6734’te süreç gördü.

— Bu haberde Reuters’ın katkısı bulunmaktadır.

Başa dön tuşu