İngiltere yeni bir dijital para hamlesine hazırlanıyor

Investing.com – Birleşik Krallık İktisat sekreteri Andrew Griffith, son yaptığı açıklamada yakın vakitte ulusal para ünitesi pound’un dijital versiyonunun piyasaya sürülebileceğini doğruladı.

Bu açıklama, tıpkı vakitte İngiltere’nin kripto benimsemesini artırma siyasetinin bir modülü olarak kabul ediliyor. Andrew Griffith, daha büyük çapta bir merkez bankası dijital para ünitesini tedavüle sürmeden evvel ulusal para ünitesine sabit bir dijital varlık çıkarmanın daha hakikat bir atak olacağını savunuyor. 

Üzerinde durulan sabit kripto para ünitesi, bankalar ortası transferlerde kullanılması düşünülürken şu an İngiliz Parlamentosunda tartışılan Finansal Hizmetler ve Piyasalar Yasası kapsamında pahalandırılacak.

Projenin temelleri ise Nisan 2021 periyoduna dayanıyor. O devirde İngiltere, merkez bankası tarafından yönetilecek bir dijital para ünitesi geliştirme çalışmalarına başladı. Bunun yanında şu an İngiltere’nin Başbakanlık vazifesini yürüten Rishi Sunak, dijital para ünitesi çalışmaları için İngiltere Merkez Bankası ve Hazine Bakanlığı’nın koordineli bir halde çalışmasını talep etti.

Güncel durumda ise HM Hazinesinin yakın vakitte dijital pound için kamuoyu araştırması başlatması bekleniyor.

Ülkeler CBDC çalışmalarına süratle devam ediyor

Dünya çapında CBDC çalışmalarıyla ilgili son atak Hindistan’dan geldi. Hindistan, geçtiğimiz yılın Kasım ayında dijital rupi için test çalışmalarına başladığını duyurdu. 

Şu an İngiltere dışında 80’den fazla ülkenin CBDC çalışmalarına devam ettiği biliniyor. Bunlar arasın Çin, uzun yıllardır dijital yuan için test çalışmalarına devam ederken kullanım alanı her geçen gün artırarak CBDC alanında öncü ülke olarak kalmaya devam ediyor.

Avrupa Birliği de Euro’nun dijital versiyonu üzerinde çalışmalarına devam ediyor. Bu kapsamda birliğin dijital Euro’nun piyasaya çıkarılıp çıkarılmayacağı konusundaki kararını yıl sonuna kadar vermesi bekleniyor.

Türkiye de merkez bankası dijital para ünitesi çalışmalarını sürdüren ülkeler ortasında. Son yapılan açıklamada dijital liranın birinci faz çalışmaları kapsamında dijital ödemelerin muvaffakiyetle gerçekleştiği bilgisi verildi. Öbür yandan Türkiye, bu yıl Blockchain alanında değerli atılımlar yapmaya hazırlanırken yılın ikinci yarısından itibaren dijital liranın piyasaya sürülmesiyle ilgili yeni gelişmeler görülebilir. 

Yazar: Günay Caymaz

Başa dön tuşu