Jack Ma, Fintech devi Ant Group’un kontrolünü bıraktı

Çinli milyarder Jack Ma, 2014 yılında Ant Group’u kurduktan sonra Ant’ın kurumsal yapı değişikliklerinin bir kesimi olarak şirketin denetimini devrediyor.

Çinli milyarder ve Alibaba’nın kurucusu Jack Ma, şirketin kurumsal yapısındaki son değişikliklerin bir kesimi olarak artık finans teknolojileri devi Ant Group’u denetim etmeyecek.

Ant Group, Ma’nın şirketin daha fazla kurumsal yönetişim optimizasyonu ve tekrar yapılandırmasının bir modülü olarak Ant Group’un denetiminden vazgeçmeyi kabul ettiğini resmen duyurdu.

Değişiklikten evvel Ma, Ant’taki %10 payına ek olarak ilgili kuruluşlar aracılığıyla şirket üzerinde denetim sahibi olan Ant’ın denetim şahsıydı.

Şirketten yapılan açıklamada, tekrar yapılandırma süreci tamamlandıktan sonra hiçbir hissedarın, Ant üzerinde denetim sahibi olmayacağını söyledi. Firma, Hangzhou Junhan ve Hangzhou Junao üzere büyük hissedarların, Ant’taki oy haklarını bağımsız olarak kullanacaklarını belirtti.

Ant, “Düzeltme, Ant Group hissedarlarının ve onların lehdarlarının ekonomik çıkarlarında rastgele bir değişikliğe yol açmayacak.” diye ekledi.

Bazı analistlere nazaran Ant’ın yine yapılanması ve Ma’nın şirket üzerindeki denetiminden vazgeçmesi, firmayı uzun vadede olumlu etkileyebilir.

Şirket yapısı daha istikrarlı

BoTong Analysys’de kıdemli finansal analist olan Wang Pengbo, daha çeşitlendirilmiş oy haklarına sahip yeni şirket yapısının daha istikrarlı olduğuna inanıyor:

Ma’nın Ant üzerindeki denetimini teslim ettiği haberi sonrasında Ant’a bağlı şirket Alibaba’nın payları değerli ölçüde arttı. TradingView’den alınan datalara nazaran Alibaba payı, Ant’in duyuruyu yapmasından bu yana New York Borsasında yaklaşık %10 yükseldi.

Daha evvel bildirildiği üzere Ant, 2020’de en büyük halka arzı (IPO) gerçekleştirmeye çalıştı ve yaklaşık 30 milyar dolar toplamayı planladı. Lokal makamlar özel işletmeler üzerinde güçlerini korumak istediklerinden Çin hükümeti sonunda Ant’ın halka arzını durdurmayı seçti.

Halka arzın askıya alınmasının akabinde Ant, blokzincirin ve dijital varlıkların yararlarını faal olarak keşfetmeye devam etti. Dünyanın en büyük dijital ödeme platformu Alipay’e sahip olan Ant, 2017’de Çin Halk Bankası ile iş birliğine başladıktan sonra Çin’in ulusal dijital para ünitesinin geliştirilmesine dahil olmaya devam etti.

Şirket ayrıyeten ilgili operasyonlar için son birkaç yıldır blokzincir mutabakatları yapan Çinli teknoloji devleri ortasında yer alıyor. Şirket, 2022’de yeni eserler sunan blockchain işi AntChain’i faal olarak geliştiriyor.

Blokzincir ve ilgili teknolojilere olan açık ilgisine karşın Ant, Çin’in kripto konusundaki olumsuz duruşuna uymak için harekete geçti. Mart 2022’de bildirildiği üzere Ant Group, hükümetin baskısından korkarak nitelikli fikri tapu (NFT) platformlarında birtakım kısıtlamalar uygulayan firmalar ortasındaydı.

Bu makale birinci olarak Paranfil üzerinde yayımlanmıştır.

Başa dön tuşu