Kripto bankası Silvergate’in raporu sektördeki krizi yeniden gözler önüne serdi

Investing.com – Kripto bankası Silvergate, 2022’nin 4, çeyreğinde yaşanan olumsuz olaylar sırasında çekim süreçlerini karşılamak için varlıklarını ziyanına sattığı ve işçisinin %40’ını işten çıkmak zorunda kaldığını duyurdu.

FTX’in çöküşüyle birlikte kripto piyasasında oluşan panik havasıyla yatırımcılar, Kasım ayında para çekme taleplerini hızlandırdı. Bu olaydan en olumsuz formda etkilenen kripto şirketlerinden biri olan Silvergate, o sırada 8,1 milyar dolara ulaşan çekim taleplerini karşılamakta epeyce zorlandı. Kripto bankası, ayakta kalabilmek için varlıklarını önemli oranda ziyanla satarken süratli formda küçülmeye gitti, lakin yetkililer kripto sanayisine olan inançlarının devam ettiğini lisana getirdi. 

Kripto bankası, 2022 yılı 4. çeyrek finansal sonuçlarının birtakım kalemlerini açıklarken kripto ile kontaklı mevduatlarının %68 oranında eridiği görüldü. Şirket, ani gelişen çekim taleplerini karşılamak için bilançosundaki alacaklarını temlik etmek zorunda kaldı. Bu yolla vazgeçilen 718 milyon doların, bankanın 2013 yılından bu yana elde ettiği toplam kârın üzerinde olduğu bildirildi. 

Silvergate gelecek planlarını ertelemek zorunda kaldı

Bunun yanında krizi aşmak için küçülmeye giden şirket, 200’e yakın çalışanını işten çıkarmak zorunda kaldı. İleriye dönük planlarını da askıya alan Silvergate, 2023 yılında kendi kripto varlığını piyasaya sürmeyi planlıyordu. O denli ki banka, Meta)’nın kripto takviyeli ödeme ağı projesinin başarısız olmasının akabinde bu teknolojiyi 196 milyon dolara satın aldı. 

Kurumsal müşterilerinin büyük çoğunluğu kripto sanayisinde faaliyet gösteren şirketlerden oluşan Silvergate, yatırımcılarla ile kripto para borsaları ortasında bir köprü vazifesi görüyor. Yapılan açıklamalara nazaran banka, FTX’in çatısı altındaki şirketlerle yaklaşık 1 milyar dolarlık bir ticari bağlantı içindeydi. 

Kripto bankası kesime olan inancını koruyor

Gelinen son durumda büyük bir darbe alsa da Silvergate’in bu krizi, rastgele bir yapılandırma sürecine girmeden büyük ölçüde atlattığı görülüyor. Banka yetkilileri, kripto bölümünün büyük bir gerilim testinden geçtiğinden bahsederken bu devirde varlıklarının 3,5 milyar dolara kadar düştüğünü raporladı. 

Malum aksilikler, Silvergate payını de kıymetli oranda etkiledi. Yılın 4. çeyreğinde %80’i bulan kıymet kayıpları gören Silvergate hissesi, yılı 17,4 dolardan kapattı. Öbür yandan yeni yıla olumlu görünümle başlayan pay, bu hafta %27 kıymet artışıyla şu an 22 dolar hududunda hareket ediyor. Lakin Kasım 2021 devrinde kaydedilen tepe fiyatı 240 dolardan epeyce uzak. 

Yazar: Günay Caymaz

Başa dön tuşu