Kripto Para Birimleri Yasal Olarak Ne Durumda? Ülkelere Göre Detaylar

Kripto para ünitelerinin yasal durumu her ülkede farklı biçimde konumlanıyor. Birçok ülke bu bahis hakkındaki düzenlemeleri yeni yeni yapmaya başladı. Birçok ülkede ise rastgele bir yasaya mevzu olmuş değiller. Yasaklanmadıkları için de buralarda özgür sayılıyor. Kripto para hakkındaki düzenlemeleriyle öne çıkan ülkelerdeki son durumu sizin için derledik.

1. ABD’de Kripto Para Kanunları ABD’de kripto para üniteleri yasadışı değil, ancak yasalar farklı eyaletlerde farklı bir hal alabilir. Lakin ülke genelinde resmi para olarak da kullanılmıyor. Kripto borsaları, yargı kontrolüne tabi tutuluyor. Gerçek mülkler üzere bir mülkiyet olarak kabul ediliyor ve buna nazaran vergilendiriliyor. Maddelerde ise kripto para üniteleri menkul değer olarak tanımlanıyor. Bitcoin bir emtia olarak bedellendiriliyor. Kripto para cinsi türevleri halka açık olarak satılabiliyor.

2. Brezilya’da Kripto Düzenlemeleri Brezilya’da kripto para üniteleri yasal olarak düzenlenmemiş durumda. Bu nedenle yasa dışı olarak da kabul edilmiyor. Ancak yapılan süreçler vergiye tabi de tutulmuyor. Brezilya Merkez Bankası kripto para şirketlerine lisans vermemiş durumda ve rastgele bir düzenleme de getirmiyor. Kripto para üniteleri finansal varlıklar olarak kabul edilmiyor ve yatırım fonları (CVM) tarafından da elde edilemiyor. Bu karşın Latin Amerika, kripto para pazarında kıymetli bir oyuncu.

3. Çin Kripto Kanunları Çin’de de kripto paralar emsal bir durumda, Yasal olarak düzenlenmiş değil ve yasa dışı da sayılmıyor. Ama bu paralar resmi para olarak da kabul edilmiyor. Birebir vakitte ülkede kripto para fonu toplamak yasak. Hali hazırda hükümet kripto para ünitelerini düzenleyecek yasalar hakkında çalışma yürüyor. Çin kripto madenciliği konusunda öne çıkan bir ülke. Madencilik konusunda yasal kontroller kelam konusu. Son günlerde de kaçak madencilik faaliyetleri yapanlar polis tarafından yakalanmıştı.

4. Rusya Kripto Paraların Yasal Durumu Rusya bu yıl içinde kripto para üniteleri düzenlemeleri konusunda sıcak tartışmalar yaşadı. Meclis ve merkez bankası yetkilileri mevzu hakkında farklı düştü. Lider Putin bahse soğuk bakmıyor. Şu an ülkede kripto paralar kapsamlı olarak düzenlenmiş değil. Yasa dışı da sayılmıyor. Kripto varlıklar maddelerde mülk olarak kabul ediliyor. Kripto madenciliği ise teşebbüsçü bir faaliyet olarak geçiyor ve vergiye tabi tutuluyor.

5. Malta Kripto Maddeleri Malta kripto para ve blockchain konusunda çok fazla ileri atılım yapan bir ülke. Yasal düzenlemeler de hala gelişme kademesinde. Ülke genelinde ve hükümet tarafından kripto para üniteleri, blok zinciri kullanımı ve geliştirilmesi teşvik ediliyor. Düzenleme için yasal çerçeve hala gelişim basamağında lakin rastgele bir engelleyici yasa çıkması öngörülmüyor. Malta kendini Blockchain Adası olarak tanımlıyor. Malta Başbakanı Joseph Muscat bu yıl yaptığı açıklamada şu kelamlara yer verdi:

“Şimdi insanlara, günlük hayatlarında kullanacakları bir şeye uygulayarak blockchain teknolojisinin pahasını göstereceğiz. Bu, dijital dönüşümün hayatlarını nasıl etkileyeceğini göstermektedir.”

The post Kripto Para Üniteleri Yasal Olarak Ne Durumda? Ülkelere Nazaran Ayrıntılar appeared first on Kripto Para Haberleri Önderi.

Başa dön tuşu