Kripto paralar yeni haftaya da yükselişle başladı: Cardano ve Solana öne çıkıyor

Investing.com – Kripto paralar, 2023 yılına müspet bir başlangıç yaptıktan sonra yükseliş ivmesi hafta başlangıcında da devam etti. 

Cuma günü ABD tarım dışı istihdam bilgileri, global piyasalar tarafından olumlu karşılanırken bu durumdan riskli piyasalar da hissesini aldı. Asya piyasaları, haftaya müspet başlarken kripto paralar da hafta kapanışına yakın ivmesini artırdı ve talep artışı Asya süreç saatlerinde de devam etti. 

Bitcoin ve Ethereum direnç düzeyleri üzerinde süreç görüyor

Bitcoin, geçen haftanın kapanışına hakikat yükselişini hızlandırdı ve haftaya 17.100 dolar direnci üzerinde başladı. Avrupa süreç saatlerine gelindiğinde 17.200 dolar düzeyinde biraz yatay hareket eden kripto para, akşam saatlerine yanlışsız üst ivmesini koruyarak 17.250 dolar bandını test ediyor. 

Son 24 saatlik süreçlerde %2’ye yakın yükselen BTC, haftalık paha artışını şu an %3’e yükseltti ve Aralık ortasında görülen fiyat düzeyine geri döndü. 

Ethereum, dünden bu yana artan talepte Bitcoin’den daha düzgün performans gösterdi ve 1.300 dolar direnci üzerinde süreç görmeye başladı. Dünden bu yana %5’e yakın yükselen Ethereum, haftalık yararını %8,5’e çıkardı. 

Cardano öne çıkıyor, Solana yine birinci 10’a göz kırpıyor

Piyasa bedeline nazaran sıralanan listeye nazaran birinci 10 kripto para ortasında Cardano (ADA), son 24 saatte %13’lük bedel artışıyla öne çıkan kripto para oldu. ADA, yıl kapanırken 0,25 dolar dayanağının altını test ettikten sonra yeni yılla birlikte talep artışını hızlandırdı. Cardano ağı, yakında piyasaya sürülmesi beklenen sabit kripto paralar ve ağın ölçeklenebirliğine kıymetli katkısı olacağı düşünülen katman-2 tahlili Hydra’nın verdiği heyecanla taban düzeylerden değerli oranda talep görerek bugün 0,34 dolar bandına kadar yükseldi. 

Son günlerdeki yükseliş ivmesiyle Aralık ayı kayıplarını telafi eden ADA, şu an Kasım ayı ortasındaki fiyat düzeylerinde süreç görüyor. 

Solana, ağın hayatta kalma uğraşı verdiği anlatısını 29 Aralık’ta gelen önemli talep artışıyla şu an rafa kaldırmış durumda. 2022 yılı sona ererken 8 dolara kadar gerileyen SOL, sıralamada da birinci 20’nin dışına çıkmak üzereydi. Fakat taban bölgeden gelen alımlar kripto paranın geçen hafta 13 dolar bandına kadar yükselmesini sağladı. Bu bölgede bir mühlet mola veren SOL, etrafında olumlu havanın dağılmasıyla yükselişine orta verebilir telaffuzlarını haksız çıkarttı ve dün %10 yükselişten sonra bugün de %10’un üzerinde kıymet kazanımıyla 16 dolar bandına yükseldi. 

SOL, böylelikle yılın birinci 9 gününde %64 üzere değerli bir kıymet artışı gördü. 

İlk 100’de son durum

Kripto piyasalarında olumlu hava artarak devam ediyor. Şu an birinci 100’de 15 kripto para, çift haneli oranlarda kazanım elde etmiş durumda. En yüksek bedel artışı ise son 24 saatte %45 yükselerek 0,025 dolara ulaşan Zilliqa’da (ZIL) gerçekleşti. 

Bugün en çok kazandıran öteki altcoin’ler ZIL ve SOL’ün akabinde %15’in üzerinde yükselen Optimism (OP) ve Lido DAO (LDO) olarak sıralanıyor. 

An prestijiyle birinci 100’de ekside hareket eden kripto para bulunmazken LEO, XMR, XDC ve BTC, şu an en az kıymet artışı gören kripto paralar olarak devam ediyor. 

Bu hafta kripto paraları etkileyebilecek kıymetli olaylar

Küresel piyasalar genel olarak tarım dışı istihdam datalarını olumlu fiyatladıktan sonra gözler Powell’ın konuşmasına çevrildi. Yarın TSİ 17.00’da konuşacak olan ABD Fed Lideri Jerome Powell’ın son görünüme dair görüşleri, piyasa tarafından yakında takip edilecek. Kripto para piyasaları da Fed Liderin görüşlerine nazaran volatilitesini artırmaya devam edebilir. 

Haftanı ikinci kıymetli olayı ise Perşembe günü TSİ 16.30’da açıklanacak olan ABD enflasyon rakamları. Fed’in faiz siyasetinde değerli bir tesiri olan ABD enflasyonu, haftanın ikinci yarısında kripto paraların performansları için de belirleyici olacaktır. 

Bu iki kıymetli olay kripto piyasalarının Ocak ayında izleyeceği taraf için kritik ehemmiyet sahipken bilhassa Bitcoin ve Ethereum’un dayanak düzeyleri yakından takip edilecek.

Yazar: Günay Caymaz

Başa dön tuşu