Deutsche Bank’e göre euro/dolar 1,15’e doğru ilerliyor

Investing.com – 2022 yılını güçlü bir yükselişle tamamlayan euro/dolar, 2023 yılının birinci günlerinde de yükselmeye devam etti ve döviz çifti dün 1,0760 ile Haziran 2022’den bu yana en yüksek düzeye ulaştı.

Euro/doların son aylarda güçlü bir halde yükselişe geçmesi, birçok analistin 2023 için üst taraflı iddialar paylaşmasına neden oldu. Bu haftanın başlarında Deutsche Bank (ETR:DBKGn) EUR/USD amacını 2. çeyrekte 1,10 ve 2023 sonuna kadar 1,15 olarak açıkladı.

Dün yayımlanan bir notta, bankanın analistleri bu yıl döviz çifti için 5 temel yükseliş faktörünü vurgulayarak bu varsayımı destekledi.

Banka bilhassa “para siyaseti döngüsünün euronun lehine” olduğuna inanıyor ve “reel ve nominal 5 yıllık faiz oranlarınn harmanlanmış bir ölçütü EUR/USD için şimdiden 1,10’un üzerinde adil bir bedele işaret ediyor” diyor.

Analistlere nazaran “Avrupa ve ABD ortasındaki enflasyon farkı bu yıl faiz farklarında (spread) daha da büyük bir daralmaya işaret ediyor” v, “göreceli döngü ECB’den evvel Fed’den güvercinliğe bir dönüşü destekliyor.”

İkinci faktörün ise “çok olumluya dönen” Avrupa akışları olduğunu belirten banka, “doğal gaz fiyatlarındaki çöküş göz önüne alındığında, euronun ticaret hadlerinin 2022’deki bozulmayı büsbütün sonlandırdlığını ve kışın sona ermesinin Avrupa güç tedariğinde son bir risk primi kaynağını ortadan kaldıracağını” belirtiyor.

Çin’in yine açılması da, Deutsche Bank’e nazaran EUR/USD için üçüncü yükseliş faktörü: “Euro döngü yanlısı bir para ünitesi … ve son on yılın dönüm noktaları dış büyüme döngüsünde bir dönüm noktasına denk geldi.

DB tarafından vurgulanan bir başka faktör de piyasanın ABD doları üzerindeki güçlü uzun konumu oldu ve dolar “satın alma gücü paritesi, faiz oranı farkları ve global büyüme ölçütleri” temelinde çok pahalı durumda.

Analistler son olarak, “Tarihsel olarak, dolar yüksek getiri sağladığında zayıflamamıştır” ve “dönüm noktaları tıpkı vakitte ABD pay senetlerinde bir taban ve ABD randıman eğrisinde düzleşmeden dikleşmeye bir geçiş gerektirmiştir” diyerek ihtiyatlı bir notla kelamlarını tamamladılar.

Bankaya nazaran, bu “gözlemler, Fed vazifesini tamamladığını ilan ederek döngü sonu/resesyon ortamından büyümeye geçişe işaret edene kadar dolarda net bir düşüşe karşı çıkıyor.”

Başa dön tuşu