Kripto Paralarda Düşüş Ne Kadar Sürecek? Analistler Ne Diyor?

Kripto para ünitelerinin bedeli giderek düşmeye başlarken, yatırımcıları korkutan bu gelişmeler piyasada bir anda panik ortamının rekor kırmasına sebep oldu.

Balinaların en fazla satış yapan şahıslar oldukları bilinirken, bu kimselerin yaptıkları satışlar sonucunda piyasa hacminde önemli bir düşüş eğiliminin büyük oranda arttığı görüldü. Bitcoin 14.000 dolara 100 dolar kadar az bir düzey kala düşmeye başlarken, bugün 10.900 dolar düzeylerinden el değiştiriyor. Bu da ortadaki farkın aslında çok büyük olduğunu, son devirde yükselişler olsa bile yatırımcıların beklenmedik bir sonuca karşı panik satışlar ve bilerek satış yaptıklarını doğruluyor.

Yatırımcılar geçmişi örnek alıyor Yatırımcılara nazaran geçmişte yaşanan 20 bin dolar düzeyi bir ”skandal” bile olabilir. Kimi kimseler 20 bin dolar düzeyinde kandırıldıklarını ve bu kandırılmanın balinalar tarafından gerçekleştirildiğini, bugün tekrar misal bir olay ile karşı karşıya kalmayacak olduklarına dair en ufak bir garanti olmadığı için bu mevzuda rastgele bir kelam söyleyemediklerini belirtmekteler.

Bitcoin 2017 yılından sonra 2018 yılında tarihinin en makus periyodunu yaşadı. Nedeni bilinmese de kesin olmayan birtakım tezler var. Bunda balinaların kripto paraların yükselmesine müsaade vermeyen ticari aksiyonlarının kelam konusu neden olabileceği, birebir vakitte kripto para ünitesi yatırımcılarının piyasaya olan inanç problemlerine ve fiyat düşüşü sonrasında hiçbir yükselme beklentisi olmamasına ve beklentiler ortaya çıksa da gerçek olmadığı için yatırımcıların alım yapmamasından ötürü yaşanan bir sorun olduğu bedellendiriliyor.

Tabi o devirde devlet ve kurumlardan gelen olumsuz yorumlar ve yasaklamalar sebebiyle fiyat yeterlice taban noktalara gerilemişti.

Bugün Bitcoin neden düşüyor? Bitcoin’in düşmesinin gerisinde tek sebep balinalar değil, balinalar ile yatırımcılarında bu mevzuda kimi atılımlarının sonucu olarak Bitcoin düşüyor. Kripto para piyasası şimdi öbür emtia piyasaları üzere çok fazla inanç veren bir piyasa olmadığı için yatırımcılar önemli bir satışla karşılaştıkları vakit çabucak panik satışı yapıp ellerindeki BTC’leri satıyorlar. Bu da önemli düşüşlere sebep oluyor.

Piyasadaki analistlerin görüşlerine gelecek olursak… Sık sık ismini duyduğumuz ve 2018 ile ilgili çok argümanlı Bitcoin yıl sonu fiyatı kestirimi olan ve yıl içerisinde de daima tezler ortaya atarak itibar kazanmaya çalışan 2 kripto para analisti vardı. O kadar eminlerdi ki neredeyse tüm herkesin kripto para almasını istiyor, güya hiçbir maddi çıkar uğruna değil yalnızca herkes para kazansın diye açıklamalar yapıyor üzere gözüküyorlardı.

Halbuki olay bu türlü değildi. Lobicilik faaliyetleri de dahil olmak üzere, göz önünde olabilmek için absürt olmayan lakin gerçek olmayacak fiyat tezlerini ortaya atanlar daima oldu ve daima olmaya devam edecek. Bunlar git gide piyasadan silinecekler ve yerlerine yenileri gelecek. 1 defa iddiası tuttu diye kimse dünyayı kurtarmış olmuyor.

En sıradan kripto para sahibi olmayan bir kişi de yıl sonunda Bitcoin ile ilgili bugünden bir varsayım atabilir. Fakat bunun tutup tutmayacak olduğunun garantisi olamaz.

Ancak kripto para balinaları kendi ortalarında yaptıkları süreçler nedeniyle Bitcoin ve altcoinlerin pahasının ne kadar olacağını çok gerçek olmasa da bilebilir. Bir dakika sonra 100 milyon dolarlık Bitcoin satacak olan bir balina şayet yakın arkadaşlarına bunu söylerse o bireylerde satış atağı yapacaktır. Tekrar misal olaylar silsilesine çok fazla örnek göstermek mümkün.

Bugün Bitcoin’in neden düştüğü konusuna tekrar gelirsek, yatırımcıların çok fazla alım ve satım süreçlerine karşı satışların çok daha fazla olması nedeniyle düşüş var ve bu düşüşler giderek daha fazla artış gösterebilir. Daha evvel de belirttiğimiz üzere 10.800 dayanağı burada çok değerli bir takviye ve altına düşülmesi durumunda önemli satış baskısı devam edebilir. Düz mantıkla, şayet balinalar ve sıradan rastgele bir kripto para yatırımcısı dahil çoğunluk Bitcoin almayı tercih etseydi ve bu panik satışlar olmasaydı piyasa kendi kendine paha kazanır ve bugün düşüyor değil, tam tersine büyük oranda yükselişini koruyor olurdu.

Panik satış yapanlar yansılı Panik satış yapanlar birtakım kripto para yatırımcılarının kendilerine reaksiyon gösterdiğini gördüklerinde son periyotta karşı reaksiyon vermeyi de ihmal etmeyerek ellerindeki gücü kullanmak konusunda çok fazla kararlılar. Panik satış yapmayıp ne yapacaklarını soran yatırımcılar piyasada daha evvel çok fazla canları yandığı için bu yolu tercih ettiklerini söz ediyorlar.

Bitcoin’in düşüşü boyutu kısa müddette 3.000 dolara yaklaşırken, bu da milyarlarca dolar pahasındaki kripto paraların aslında piyasadan silinmiş olduğu manasına geliyor. Şayet bu halde devam ederse kısa vadede 3.000 dolar bedel kaybının daha fazla artmasının mümkün olabileceği bedellendiriliyor.

Satış mı yapılmalı, alım mı? Bitcoin fiyatı ne kadar olacak? Bu tartışmaların ortasında kripto para yatırımcısı bireyler karar veremiyorlar ve kendilerinin ne yapmaları gerektiğini soruyor lakin bir türlü cevap alamıyorlar. Bu devirde beklemek yerine şayet uzun vadeli yahut orta vadeli yatırımcı değilseniz satış yapmak en yanlışsız karar olabilir. Bunun sebebi beklentilerin birtakım analistler tarafından 8.900 dolara kadar düşüş olmadan yeni bir yükseliş atılımı olmayacağına dair birçok ağızdan çıkan gerçek olup olmadığı kesin bilinmese de savlar olmasına dayanıyor. Şayet kısa vadeli yatırımcı iseniz ve risk almayı seviyorsanız beklemeyi tercih edebilirsiniz. Bir anda tahminen 1 gün sonra 10.900 dolardan 20.000 dolara kadar yükselmesi mümkün olan kripto para ünitelerinin kıymetinin yükselmesi kadar düşmesi de her vakit için yatırımcılar tarafından beklenmeli.

Ancak piyasada eski yatırımcıların ve analistlerin genel görüşü sene sonuna kadar 20 bin dolar düzeyinin görülebileceği istikametinde.

Yatırım tavsiyesi değildir. Yazılanlar yayın saatinde oluşan fiyata nazarandır. Vakit içerisinde öngörüler yeniliğini yitirebilir.

Haberin devamı: Kripto Paralarda Düşüş Ne Kadar Sürecek? Analistler Ne Diyor? birinci olarak Bitcoinsistemi.com’da yayınlanmıştır.

Başa dön tuşu