Londra’da lira işlem hacimleri geçen yıla göre %40 azaldı-BoE verileri

İSTANBUL, 23 Temmuz (Reuters) – TL'nin ortalama günlük süreç hacmi TL'deki sert bedel kaybı ve offshore piyasada süreçlerin sınırlanmasının yatırımcıları korkutmasıyla Nisan'da bir evvelki yılın tıpkı periyoduna nazaran %40 düştü.

İngiltere Merkez Bankası'nın (BoE) yılda iki defa, dünyanın en büyük piyasası olan Londra döviz piyasasında yaptığı araştırmaya nazaran liranın dolar karşısında ortalama günlük süreç hacimleri 33.5 milyar dolara geriledi.

Geçen yılın Nisan ayında hacimler 56.2 milyar dolar, Ekim'de ise 35.2 milyar dolar düzeyindeydi.

Bu durum toplam döviz süreç hacminde TL süreç hacminin hissesinin geçen yılki %2.1'den %1.2'ye gerilediğine işaret ediyor.

Liranın süreç hacmindeki azalma büyük ölçüde geçen yılın Ağustos ayında merkez bankasının bağımsızlığı ve artan enflasyonla uğraş yeteneği ile ekonomik aktivitedeki düşüş nedeniyle yatırımcıların paniklemesi sonucu para ünitesinin bedelindeki düşüşten kaynaklandı.

İşlem hacimleri Türk yetkililerin lokal bankaları yabancı bankaların TL likidite yaratmak ismine kullandığı Londra swap piyasasına TL sağlamama konusunda baskı yaptığı argümanıyla borçlanma maliyetlerinin %1,000'den fazla arttığı Mart'tan bu yana daha fazla geriledi. TL'deki zayıflıktan yabancı “spekülatörleri” sorumlu tutmuştu.

Konuya yakın kaynaklar kimi yabancı bankaların volatilite ve riskler nedeniyle lira offshore piyasasından çekildiğini söylemişti.

Haberin özgünü için tıklayınız: Bu haber, linkleri üstte belirtilen haber ya da haberlerden derlenmiştir. Tam çevrilmiş metin olmayabilir.

(Haberi çeviren Behiye Selin Taner; Redaksiyon Ebru Tuncay)

Başa dön tuşu