Mihai Alisie: Libra Merkezileşiyor Ama Bunu Saklıyor

Ethereum kurucu ortağı Mihai Alisie, Facebook (NASDAQ:FB) şirketinin Libra ünitesini merkezi olmayan bir “kripto para birimi” üzere onaylaması için denetleyicilerin gözünü boyamaya çalıştığını düşünüyor. Alisie bu açıklamaları 11 Temmuz’da Bloomberg’e yaptı.

Bloomberg’le yaptığı bir röportajda Alisie, şimdi piyasaya sürülmemiş kripto para ünitesi olan Facebook Libra hakkında konuştu. Açıklamalara nazaran Facebook, Libra için düzenleyici onayı almaya çalışıyor. Bunu yaparken de Libra’nın beş yıl boyunca Facebook ya da öbür işletme devleri tarafından merkezi olarak denetim edilmeyeceğini sav ediyor.

Alisie, beş yıl boyunca Facebook ve başka işletme devleri tarafından merkezi olarak denetim edilmeyeceğini argüman ederek düzenleyici onayını almaya çalıştığını vurguladı. Bunun ise kuşkulu olduğunu düşüyor. Alisie, kelamlarına şöyle devam etti:

“Facebook, son birkaç yıl içinde blok zincirinin basitçe düzenlenebilecek bir şey olmadığını öğrenen düzenleyicileri yanlış yönlendirmek istiyor. […] Libra, merkezi bir para ünitesi yaratmaya çalışan bir varlık olarak görülmeli.”

Alisie’nin telaş ettiği ana bahislerden biri ise sansür. Bunun ise daha spesifik olarak, güçlü şirketler tarafından belirlenen süreç sansürü halinde olabileceğini düşünüyor. Röportajda Alisie, bir Libra kullanıcısı ağ düğümleri çalıştıran büyük şirketlerden birinin (Visa (NYSE:V), Mastercard (NYSE:MA) ve PayPal dahil) lehine düşmesi durumunda süreçlerinin engellenmesine yahut hatta bilakis çevrilmesine ait tasalarını paylaştı. Alisie çok değerli bir hususa değindi:

“Cihazınızdan gönderdiklerinizi denetim edebilecek pozisyonda olmalılar mı?”

Alisie, Libra’nın olası merkezileşmesinin ve bunun ışığında sansür potansiyelinin birçok cephede dalgalanma tesiri yapabileceğine inanıyor:

“Bunun ekonomikten siyasete, teknolojiden nezaret ve bilgi kapalılığına kadar pek çok alanda tesirleri var. […] Bu [Facebook], insanların davranışlarını global ölçekte faal olarak manipüle ediyor.”

Benzer Libra Tenkitleri Haber kaynaklarının daha evvel bildirdiği üzere, bir öbür Ethereum kurucusu olan Joseph Lubin, benzeri halde Libra açıklamaları yapmıştı. Libra’yı Facebook’un merkezi olmayan bir kripto-para ünitesi olarak sunduklarını lakin merkezileştirilmiş bir para ünitesine daha çok benzediğini söylemişti. Libra için “merkezi olmayan bir koyun kıyafetinde merkezi bir kurt” benzetmesini yaptı.

Ethereum kurucu ortağı üzere Lubin de bu hususta kaygılı. Ona nazaran, Facebook temel olarak insanlardan, Terazi’yi büsbütün merkezi olmayan bir blok zincirine geçirme vaadine güvenmelerini istiyor.

“Belki de en kıymetlisi, Libra’nın nihayetinde, birinci 28 firmanın elinde denetimi elinde tutan kısıtlayıcı üye kıymetlendirme kriterleri yerine herkesin ağı doğrulayabilmesi için daha müsaadesiz, merkezi olmayan bir sisteme geçmesi gerektiğine inanmamız gerekiyor.”

The post Mihai Alisie: Libra Merkezileşiyor Ancak Bunu Saklıyor appeared first on Kripto Para Haberleri Önderi.

Başa dön tuşu