Mark Cuban: kripto paralardaki bir sonraki skandal sahte işlemlerle ilgili olacak

Investing.com – 2022 yılı kripto para dalında sabit coin TerraUSD’nin çöküşü e kripto para platformu FTX’in iflası üzere kimi skandallarla tarihe geçerken, yatırımcılar 2023’ün toparlanma yılı mı olacağını, yoksa yeni olumsuz sürprizler mi beklememiz gerektiğini merak ediyor.

Milyarder kripto yatırımcısı Mark Cuban için bu sorunun karşılığı çoktan aşikâr ve kripto kesiminde yeni bir skandalın patlaması ne vakit patlayacağıyla ilgili.

Mark Cuban’a nazaran kriptodaki bir sonraki skandal düzmece süreçlerle (“wash trading”) ilgili olacak. Cuban, kripto piyasasındaki yeni şok dalgasının merkezi kripto platformlarındaki düzmece süreçlerin ortaya çıkışıyla ilgili olmasının olası olduğunu belirtti.

Mark Cuban, TheStreet ile e-posta yoluyla gerçekleştirdiği bir röportajda, “Benim fikrim, bir sonraki bombanın merkezi borsalardaki düzmece süreçlerin keşfi ve kaldırılması olacağı tarafında.“ dedi.

“Neredeyse hiç kullanılmayan kripto paralar için milyonlarca dolarlık süreçler ve likidite var. Bu kripto paraların bu kadar likit olabileceklerini düşünemiyorum.“

Ancak Cuban, bunun sırf bir iddia olduğunu söyledi ve “Tahminimi destekleyecek rastgele bir ayrıntıya sahip değilim.“ dedi.

Ancak ABD Ulusal Ekonomik Araştırma Bürosu’nun (NBER) Aralık ayında yayımladığı bir rapora nazaran, düzenlemeye doğal olmayan alım-satım platformlarındaki süreç hacminin %70’e kadarı uydurma süreçler ve bu varsayım, hangi süreçlerin gerçek olup olmadığına dair istatistiksel ve davranışsal modellere dayalı.

Ek olarak, Forbes geçtiğimiz yıl 157 merkezi kripto platformu ortasında bir araştırma gerçekleştirdi ve Bitcoin süreçlerinin yarısından fazlasının geçersiz süreçler olduğunu öngördü.

Sahte süreçler (“wash trading”) nedir?

Sahte süreçler finansal bir eserde, bu örnekte kripto paralarda, kâr elde etme maksadıyla yapay bir ilgi yaratmayı gayeler. Tıpkı vakitte “pump and dump” olarak da bilinen bu strateji, kripto para sanayisinde epeyce yaygındır ve tabi ki yasa dışıdır.

Bu stratejide, kesim içinden isimler belirlerdikleri kripto paraları birebir anda hem alıp, hem de satarak yapay bir süreç hacmi yaratır ve tıpkı vakitte toplumsal ağlarda kripto paraya yönelik olumlu yorumlar paylaşır. Kripto paranın tırmanmasından sonra, işin içindekiler kâr satışları yaparak belirlenen kripto paraların sert düşüşe geçmesine yol açar.

ABD Emtia Vadeli Süreçler Ticaret Komisyonu’na (CFTC) nazaran, “Sahte süreçler; bir piyasa riski almadan ya da piyasadaki konumu değiştirmeden, alım ve satım süreçlerinin gerçekleştiği izlenimi vermek üzere süreç yapmak ya da yapıyor üzere görünmektir.“

Bu nedenle, düzmece süreçlerin ortaya çıkması kripto para piyasasını temizleyerek olumlu bir tesir yaratır. Lakin birebir vakitte, yararları kripto süreçlerinden aldıkları kurullara bağlı olan borsa platformlarının gelirlerinde bir düşüş manasına gelebilir. Bu durum tıpkı vakitte, piyasadan silinen alternatif coinlerin sayısının artmasına ve bir domino tesiri riskinin ortaya çıkmasına neden olabilir.

Başa dön tuşu