Investing.com – Rusya Kripto Sanayisi ve Blockchain Derneği Yöneticisi Alexander Brazhnikov, mahallî haber ajansına yaptığı açıklamada İran Merkez Bankası’nın dış ticarette kullanılmak üzere Rusya ile bir sabit kripto para projesi geliştirmeyi planladığını söyledi.
Brazhnikov, üzerinde tartışılan sabit kripto varlığın altına dayalı olacağını aktardı. Yapılan açıklamaya nazaran altına dayalı sabit kripto para, birinci etapta Rusya’nın İran mallarını kabul etmeye başladığı Astrakhan’daki özel bir iktisat bölgesinde kullanılması planlanıyor.
Alexander Brazhnikov, tarafından duyurulan sabit kripto para çalışması, ayrıyeten Rusya parlamentosunun alt kanadı Duma’da Bilgi Siyaseti, Bilgi Teknolojisi ve Bağlantı Komitesi üyesi olan Anton Tkachev tarafından da doğrulandı. Fakat Tkachev, projenin gündemde olduğunu kabul ederken Rusya’da kripto para düzenlemelerinin tam manasıyla tamamlanmasının akabinde parlamentoda değerlendireceğini söyledi. Bu açıklamaya nazaran muhtemel bir sabit kripto paranın tedavüle çıkması, önümüzdeki yıla sarkabilir.
Rusya Merkez Bankası, son aylarda ülkeye uygulanan yaptırımlara karşı kripto para ünitelerine olan tutumunu bir nebze yumuşatsa da ülke içinde kullanımına sıcak bakmıyor. Lakin merkez bankası yetkilileri, dış ticaret süreçlerinde kripto para kullanımının uygun olabileceği görüşüne sahip.
Rusya’nın Ukrayna’yı işgal etmesinin akabinde ABD ve Batı Ülkeleri, Rusya’ya karşı sert ekonomik yaptırımları yürürlüğe koydu. Bunun yanında şirketlerin, Rus vatandaşları ve şirketleri ile kripto para ticareti yapması da yasaklandı.
Diğer yandan İran, uzun vakittir ABD ambargosuyla karşı karşıya kalan bir ülke. Her iki ülke de yaptırımları aşma konusunda vakit zaman kripto paraları kullanma seçeneğiyle gündeme geldi. Bu ülkeler ortasında İran, bir adım öne çıkarak geçtiğimiz yıllarda kripto para kullanarak birinci dış ticaret sürecini gerçekleştirdi.
Güncel durumda ise iki ülkenin denetiminde altına endeksli bir kripto paranın tedavüle çıkarılması, daha sonra bu sisteme katılma potansiyeli olan öbür ülkelerle yeni bir fon transferi kanalı olarak talep görebilir.
Yazar: Günay Caymaz