TCMB TL zorunlu karşılıkların döviz tesis imkanını azami oranını düşürmeyi planlıyor-bankacılar

Nevzat Devranoglu

ANKARA, 27 Haziran (Reuters) – Merkez Bankası piyasadaki hür döviz likiditesinde artış, TL likiditesinde ise azalış yaratmak için TL zarurî karşılıkların döviz tesis imkanının azami oranını %30 düzeyinden aşağı çekmeyi planlıyor.

Reuters'a bilgi veren iki bankacı, TCMB'nin döviz tesis imkanı azami oranında düşüşü değerlendirdiğini belirttiler.

Rezerv Opsiyon Sistemi bankaların TCMB'de tutmak zorunda oldukları TL zarurî karşılıkların belli bir yüzdesini döviz ve standart altın cinsinden tesis edebilmelerine imkan tanıyor.

Güncel datalara nazaran TL yükümlülükler için tutulması gereken zarurî karşılıkların; en fazla %30'u döviz, %30'u standart altın ve %10'u hurda altın cinsinden tesis edilebilir.

Reuters'a bilgi veren bir bankacılık kaynağı, “TCMB TL zarurî karşılıkların döviz tesis imkanı azami oranını %30'dan düşürmeyi planlıyor. Altında ise değişiklik planlanmıyor. Bu piyasadaki hür döviz likiditesinde bir artışa, TL likiditesinde ise azalışa neden olacak” dedi.

TCMB son olarak 9 Mayıs'ta TL zarurî karşılıkların döviz cinsinden tesis edilebilmesi imkânı azami oranının %40'tan %30'a indirmiş bu adım piyasaya 2.8 milyar dolar likidite verilmesi ve piyasadan 7.2 milyar TL fiyatında likidite çekilmesiyle sonuçlanmıştı.

Bir diğer bankacı da TCMB TL zarurî karşılıkların döviz tesis imkanı azami oranını %30'dan düşürmeyi planladığını altın oranında ise değişiklik öngörmediğini belirtti.

Merkez Bankası bahse ait şimdi bir yorum yapmadı.

(Redaksiyon Birsen Altaylı)

Başa dön tuşu