TRT’deki Memur Zammı 44,89 Olacak Haberi Doğru Hesaplanmadı mı?

Pazartesi günü TUİK tarafından açıklanan enflasyon rakamlarının ardından, memur maaşlarındaki artış oranının belirlenmesiyle ilgili TRT Haber’deki bilgiler şu şekilde sunuldu:

“Enflasyon verilerine göre, son 5 ayda TÜFE yüzde 33,64 olarak gerçekleşti. Bu veriler ışığında öngörülen maaş artış oranları, SSK ve Bağkur emeklileri için yüzde 33,64, memur ve emekliler için ise yüzde 44,89 olarak belirlendi.”

Ancak, bu oranların gerçekçiliği ve detayları, kamuoyunda bazı şüpheleri beraberinde getirdi. Memurların ve emeklilerin maaşlarına etki edecek olan bu zam oranlarının, gelecekteki enflasyon ve ekonomik duruma bağlı olarak değişebileceği unutulmamalıdır.

Kulis Bilgisine Göre; Memur Zammı Ve Asgari Ücret Ne Kadar Olacak?

Kulis Bilgisine Göre; Memur Zammı Ve Asgari Ücret Ne Kadar Olacak?

Özellikle, enflasyonun belirleyici bir faktör olduğu bu zam sürecinde, memur maaşlarındaki artış oranlarının nasıl şekilleneceği ve gerçekten yüzde 44,89’un mu yoksa başka bir oranın mı geçerli olacağı, ilerleyen günlerde netlik kazanacaktır.

Ancak, TRT’de yer alan bu haber eksik hesaplamaya dayanmaktadır.

5 aylık kümülatif enflasyon yüzde 33,65’tir. TRT Haber’de yer alan haberin bu kısmı doğrudur. Ancak, haberin kalan hesaplama kısmı yanlıştır.

Analizde yer aldığı üzere,

– Eğer Aralık’ta enflasyon yüzde 3 olursa 6 aylık kümülatif enflasyon yüzde 37,66 olacaktır.

– Bu halde 6 aylık enflasyon farkı (137,66/106) yüzde 29,87 olacaktır.

– Buna 1 Ocak 2024’teki yüzde 15’lik zam eklenince toplam zam yüzde 49,35 olacaktır.

Başa dön tuşu