Yurtiçi yerleşiklerin kıymetli maden dahil YP mevduat ve fonları 21 Haziran’da $186.6 mlyr ile tarihi zirvede

İSTANBUL, 27 Haziran (Reuters) – Yurtiçi yerleşiklerin değerli maden dahil yabancı para mevduat ve fonları 21 Haziran haftasında 1.44 milyar dolar artışla 186.62 milyar dolara yükselerek tarihi rekor seviyeni yeniledi.

TCMB datalarına nazaran 21 Haziran ile biten haftada bireylerin yabancı para cinsinden mevduat ve fonları 1.27 milyar dolar artışla 114.46 milyar dolar ile rekor düzeye gelirken; kurumların da 172.7 milyon dolar artışla yaklaşık 72.16 milyar dolar oldu.

Böylece yurtiçi yerleşikler yılbaşından bu yana döviz birikimlerini 25.6 milyar dolar artırdı.

Yurtiçi yerleşik bireylerin yabancı para mevduatları lokal seçimlerin çabucak öncesindeki haftaya kadar altı aylık süreçte aralıksız her hafta artış gösterdi. 31 Mart lokal seçimlerinden evvel en son 5 Ekim 2018 haftasında döviz birikimlerini azaltmayı tercih eden kişiseller, mahallî seçimlere kadar takip eden 26 haftada döviz birikimlerini kesintisiz artırdılar.

Yerel seçimlerin akabinde ise bireyler döviz birikimlerini bir ölçü azaltsa da DTH'lar son yedi haftada tekrar artışa geçti.

Lokallerin döviz biriktirme yahut bozdurma eğilimleri TL açısından da istikamet belirleyici oluyor. Bu çerçevede TCMB ve iktisat idaresi de dolarizasyonu caydırıcı adımlara yöneldi.

TCMB datalarına nazaran 5 Ekim 2018 haftasında 89.8 milyar dolar olan bireysellerin değerli maden dahil yabancı para mevduat ve fonları aralıksız artışın yaşandığı 6 aylık periyotta 20 milyar dolara yakın yükseliş göstermişti.

Bu artışın ana nedenleri olarak geçen yılın Ağustos ayında yaşanan kur şokunda kişisel yatırımcıların kâr maksatlı bozdurduğu 8 milyar doları yerine koyma eğilimi ile beklentiler nedeniyle birikimleri döviz cinsinden tutma alışkanlığının tesirli olduğu belirtiliyor.

Analistlere nazaran ferdî yatırımcının kendini müdafaaya alma güdüsünün yanı sıra kurda daha fazla yükseliş olacağı beklentisi de döviz talebini artırıyor.

Başa dön tuşu