Investing.com – Dün ABD’den açıklanan ÜFE verisi üretici enflasyonunda gerileme olduğunu gösterirken sanayi üretimi ve perakende satışlardaki düşüş ise ekonomik faaliyetlerdeki yavaşlamanın tesirini artırdığını gösterdi.
TÜFE’nin akabinde ÜFE’de gerileme ile Fed’in daha düşük oranlı faiz artışını fiyatlayan piyasalarda dünkü optimistlik bugün yerini karışık seyre bıraktı. Bunun nedeni ise birinci fiyatlamanın akabinde büyüme beklentilerinin gölgelenmesi oldu. Üretim ve talepteki düşüşün ülke ekonomisindeki yavaşlamayı derinleştirebileceği mümkünlüğü ile uğun endeksler karışık seyir izlerken tahvillerde hareketlilik var.
Dolarda son durum
2022’de 114 düzeyi üzerine çıkarak 20 yılın tepesini gören dolar endeksi, Kasım ayında Fed’in faiz artış suratını düşüreceğini açıklamasıyla gerilemeye başladı. Endeks, 2022’yi 103,50 düzeyinde kapattı.
2023’ün birinci ayında endeksteki baskı devam ediyor. Dün evvel faiz fiyatlamasının baskısıyla gerileyen endeks 101,60’a inerek Haziran sonrası en düşük seviyeyi gördü. Endeks bugün 102,30’dan süreç görüyor.
Bugün ABD konut piyasası, imalat endeksi ve haftalık işsizlik maaşı müracaatları takip edilecek.
Döviz çiftlerindeki fiyatlama
Euro/dolar dün 1,09’a yaklaşmasının akabinde çıkarlarını sildi ve bugün 1,08’in altını test etti. Günün devamında açıklanacak Avrupa Merkez Bankası toplantı tutanakları ile paritede hareketlilik devam edebilir.
Sterlin/dolar 1,2450 ile son bir ayın en yüksek düzeyini görmesinin akabinde bugün 1,23’ten süreç görüyor.
Dolar/yen dün evvel Japonya Merkez Bankasının beklenen sıkılaşma adımını atmaması ile yükseldi, bugün ise 128 yakınında süreç görüyor.
Dolar/frank dün 0,90 düzeyine yaklaşarak Kasım 2021 sonrası en düşük seviyeyi gördü. Süreçler bugün 0,9160’tan geçiyor.
Dolar/TL dolar müspet ya da dolar negatif fiyatlamalara karşı epeyce sakin ve dar bant içinde kalmaya devam ediyor. Bugün Merkez Bankasının gerçekleştireceği faiz toplantısının da kurda tesir yaratması beklenmiyor. Süreçler 18,76-18,80 aralığında devam ediyor.
Yazar: Deniz Engin